De zaal zat vrijdag tjokvol afgevaardigden van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum.
De zaal zat vrijdag tjokvol afgevaardigden van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum. Foto: Christian Pfeiffer

Polder van jou, polder van mij, polder van allebei

MUIDEN - Het had iets van een burenruzie: 'Ik bouw een voetbalveld, dus de nieuwbouwwijk hoort ook bij mij' en 'Wij betalen de wegen, dus de polder is van mij'. Weesp en Muiden stonden vrijdag tegenover elkaar om te beargumenteren wie de Bloemendalerpolder krijgt.

door Christian Pfeiffer

De commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer was, uitzonderlijk, afgereisd naar de Kazerne in Muiden om zich maar weer eens te buigen over de fusieproblematiek in de regio. Enig ongeduld was wel zichtbaar. Ook omdat de problemen die bij de eerdergenoemde fusie op tafel lagen er nu nog steeds liggen. Zoals het KNSF-dossier. Waarom is dat niet opgelost? Daar is geen antwoord op te geven.

Bloemendalerpolder
En dan is er nog de Bloemendalerpolder. Weesp wil die graag hebben omdat hier de komende tien jaar 2750 huizen worden gebouwd, wat de kracht van de zelfstandige gemeente versterkt. Muiden wil de polder graag meenemen naar de nieuwe gemeente Gooise Meren. Het was vrijdag aan afgevaardigden van beide gemeenten om de Kamerleden te overtuigen van hun gelijk.

Echt hele sterke argumenten zijn er niet om de polder bij de ene of de andere gemeente in te delen. Vandaar dat zowel Weesp als Muiden zich beriep op redenen die in een burenruzie niet zouden misstaan. Wethouder Henny Timmerman van Muiden: "Wij gaan sportvoorzieningen en een brede school bouwen waar de polderinwoners van profiteren" en "Wij hebben geld in de plannen gestopt, hoe krijgen we dat eruit?"

Burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp: "De nieuwe snelweg A1 vormt op de kaart een natuurlijke grens" en "De nog aan te leggen infrastructuur wordt op Weesp gericht."

SP-Kamerlid niet tevreden: 'Weer is de fusie niet op orde'

Regiobelang
Weesp zet sterk in op het belang voor de regio om de Bloemendalerpolder bij Weesp onder te brengen. De buurgemeente stelt dat de bestuurskracht van Weesp wordt versterkt en dat dit hard nodig is omdat de gemeente als enige zelfstandig overblijft. Ook profileert Weesp zich als de gemeente die belangrijke besluiten moet nemen in de metropoolregio Amsterdam om de vervoersverbinding tussen de hoofdstad en Almere te garanderen.

Toch kan Weesp de winnaar van de discussie worden genoemd: met insprekers als burgemeester Van Bochove (oud-Kamerlid), Bouwfonds-directeur Harm Janssen en de humoristische VVD'er Alexander Bruch kwam de boodschap bij de Kamerleden beter binnen dat de polder Weesps moet worden, dan de argumentatie van wethouder Timmerman van Muiden die onverwachts burgemeester Marleen de Pater moest vervangen. De Tweede Kamer gaat in de lente het fusievoorstel met de grenscorrectie behandelen. Al is het nog wel de vraag of er een besluit wordt genomen.

Er blijft na afloop lichte ontevredenheid bij Kamerleden. SP-Kamerlid en dagvoorzitter Ronald van Raak zei: "Die Bloemendalerpolder. Het is geen taak van de Kamer om daarover te besluiten, daar moeten beide gemeenten eigenlijk zelf uitkomen. Desnoods met hulp van de provincie Noord-Holland."