Voorlopig komt hier nog geen haven.
Voorlopig komt hier nog geen haven. Foto: Matthijs Wink

Dinant en Muiden stoppen samenwerking haven

MUIDEN - De gemeente en de ontwikkelaar gaan definitief niet meer samen aan de slag met de plannen voor een buitenhaven. Dinant dreigt met een schadeclaim.

door Christian Pfeiffer

Het college van B en W maakte vorige week bekend dat zij niet meer doorgaan met ontwikkelaar Dinant. "Uit de gesprekken, overleggen en briefwisselingen is duidelijk geworden dat Dinant zich niet wilde conformeren aan het volgen van een bestemmingsprocedure. Ondanks de herhaaldelijke verzoeken hiertoe door het college. De gemeente wil een zorgvuldig proces doorlopen waar ruimte is voor inbreng van de andere belangenpartijen. Gebleken is verder dat er onoverbrugbare discussiepunten bleven bestaan over de financiële opzet en exploitatie van de haven. Het college begrijpt dat een dergelijk grote ontwikkeling in deze tijd een financiële uitdaging is. De gemeente is echter beperkt in haar mogelijkheden om mee te gaan in maatregelen en oplossingsrichtingen zoals die door de ontwikkelaar werden aangedragen."

Een nieuwe buitenhaven is een langgekoesterde wens van het gemeentebestuur van Muiden. Het bevorderen van de economie, het kunnen voorzien in de grote vraag naar ligplaatsen in Muiden en het bieden van een oplossing voor de krapte in de huidige haven zijn nog altijd prioriteit. Met het aantreden van een nieuw college werd het plan opnieuw ter hand genomen. Eind mei 2014 viel de keus op Dinant.

Paul en Ronald Dinant zien dat toch anders. "Naar onze mening waren de meningsverschillen tussen de wethouder en ons zeer goed oplosbaar, maar ontbrak de wil om deze verschillen op te lossen. Ik vind het van geen maatschappelijke betrokkenheid getuigen dat de wethouder één week voordat hij vertrekt uit Muiden de belangen van Muiden aan de kant schuift door de havenontwikkeling af te breken. De redenen die wij horen om niet door te gaan met onze ontwikkeling zijn uiterst vaag. Er staat dat wij ons niet willen conformeren aan het volgen van een bestemmingsplanprocedure; dit is natuurlijk onzin."

Dinant dreigt met een claim

'Dinant wilde zich niet aan de afgesproken procedure houden'

"Onze belangen worden door de gemeente ernstig geschaad door het onmogelijk te maken dat wij de ontwikkeling voortzetten; daarbij passeert ze ons en gaat de gemeente in overleg met andere projectontwikkelaars. Wij zullen onze schade als gevolg hiervan in rekening brengen bij de gemeente en met de gemeente hierover in overleg gaan."