Het gemeentehuis van Bussum
Het gemeentehuis van Bussum Foto: André Verheul

Gemeentehuis Gooise Meren komt in Bussum

MUIDEN- Bussum wordt vanaf 1 januari 2016 het centrale punt van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren. Het gemeentehuis van Bussum wordt omgetoverd tot het nieuwe gemeentehuis van fusiegemeente.

Het voorstel hiertoe wordt aanstaande maandag besproken door raadsleden van Bussum, Naarden en Muiden.

De keuze voor Bussum als 'hoofdstad' voor de gemeente Gooise Meren komt uit een langer onderzoek naar meerdere keuzes. Een stuurgroep heeft de afgelopen maanden onderzocht of er een ander gebouw gebouwd kon worden, of er een pand gehuurd moest worden of dat er een bestaand gemeentehuis gebruikt zou moeten worden. Dat laatste bleek verreweg het goedkoopst. Daar komt nog eens bovenop dat het gemeentehuis van Bussum de meeste ruimte heeft om alle ambtenaren te herbergen.

De kerngroep komt ook tot de conclusie dat het mogelijk en wenselijk is om de gehele ambtelijke dienst (uitgezonderd de buitendienst) in één locatie onder te brengen. Behalve vanuit kostenoogpunt is dit ook goed voor de efficiency en voor de samenwerking van de ambtelijke diensten. Er moet wel een verbouwing worden uitgevoerd. Mocht die niet op 1 januari 2016 voltooid zijn, dan blijft het huidige kantoor van Naarden beschikbaar.

Voordat de nieuwe gemeenteraad daadwerkelijk in Bussum kan komen vergaderen en alle ambtenaren hun kantoor kunnen betrekken, moet het gemeentehuis wel eerst verbouwd worden. De ambtenaren krijgen ook flexplekken en de mogelijkheid om thuis te werken.
Andere gebouwen
Wat er met de gemeentehuizen in Naarden en Muiden en het grote stadskantoor in Naarden gaat gebeuren, is nog niet bekend. Voor Muiden ligt verkoop voor de hand. Daar is al eerder over gesproken. De gemeenteraad van Muiden vergadert in de Kazerne.

De gemeente Gooise Meren wil een hoogwaardige kwaliteit van dienstverlening bieden. De zogeheten 'front-office' (de plek waar het dienstverleningscontact tussen gemeente en inwoners zich afspeelt) beperkt zich niet tot het nieuwe gemeentehuis. Aanvullende mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: een rijdend loket, huisbezoek, bezorgdienst, een ophaalpunt in de wijk. Verder wordt gestreefd naar dienstverlening op afspraak.