Deze Monumentendag: Muizenfort start fietsroute langs de vuurlinies van Muiden.
Deze Monumentendag: Muizenfort start fietsroute langs de vuurlinies van Muiden. Foto: Matthijs Wink

Muizenfort Museum wacht af

MUIDEN - De Stichting Muider Muizenfort Museum weet het ook niet meer. Ze voelen zich niet gehoord bij de gemeente en vrezen onder te sneeuwen in het ambitieuze plan 'Verder met de Vesting'.

door Christian Pfeiffer

De stichting Muider Muizenfort Museum heeft het al lang bedacht: stel het Muizenfort open, zeven dagen per week, met daarin een VVV-kantoor, de al bestaande walbasis van Pampus en extra faciliteiten voor de Historische Kring Stad Muiden. Iedereen kan dan steeds binnenlopen: het liefst zonder toegang te heffen. Het plan is al even geleden geschreven toen bij de gemeente het idee speelde om het Muizenfort te verkopen.

Dat lijkt inmiddels van de baan, maar de ambitie van de stichting blijft, zeker nu de gemeente de vestingwerken onder de loep neemt. "We zijn regelmatig bij de gemeente geweest, maar we krijgen geen gehoor. Steeds moet het weer anders", zo vertelt voorzitter Wiebe Hofman. Eind vorige week liep het laatste gesprek met de gemeente stuk.

Opvatting
"Deze poging is gestrand op de verschillende opvattingen die er leven over de rol van de provincie Noord-Holland. Volgens wethouder Timmerman van de gemeente Muiden heeft de provincie nog bedenkingen met betrekking tot de subsidieverlening voor onze plannen. Volgens ons is de provincie in principe akkoord, maar zijn er alleen nog wat kleine details die nader uitgewerkt kunnen worden als de gemeente Muiden akkoord gaat met de plannen."

De twee partijen kunnen het niet eens worden. De stichting heeft nu besloten geen initiatieven te ontplooien en af te wachten wat de gemeente nu gaat doen. Hofman: "De gemeente Muiden is aan zet."

Muizenfort voelt zich vergeten in discussie Vesting

Verder
Deze week buigt de gemeenteraad zich voor het eerst over het toekomstplan 'Verder met de Vesting'. Daarin staat de ontwikkeling van de vestingwerken in Muiden beschreven: van nieuwe bestemmingen voor leegstaande gebouwen tot het ontwikkelen van een algeheel verhaal over de geschiedenis van Muiden. "Wij voelen ons als Muizenfort overgeslagen", zo vertelt Hofman.

"Het Muizenfort is toch een groot fort, maar we worden nauwelijks genoemd in de plannen. Laat staan dat er iets van onze plannen instaat. Die zijn nota bene ontwikkeld door iemand die hier heel veel verstand van heeft."
Zonder de medewerking van de stichting kan de gemeente niet veel doen in het Muizenfort en zonder de medewerking van de gemeente kan het Muider Muizenfort Museum ook niet verder. De twee hebben elkaar wel nodig.

De hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad. Die neemt begin december een beslissing over de toekomst van de Vesting Muiden en dus ook over het Muizenfort. "We hopen dat wordt ingezien wat het belang van het fort is voor Muiden en hoe mooi onze plannen zijn", zo vertelt Hofman. Hij hoopt dat de discussie nu zo snel mogelijk kan ophouden. Er is al jaren onzekerheid over het fort en dus ook voor het museum dat erin zit.

Stichting
De Stichting Muider Muizenfort Museum werd op 9 augustus 2007 opgericht. Op 17 mei 2008 werd het vernieuwde Muizenfort officieel geopend door gedeputeerde Peter Visser.