Rijk: Muiden voldoet aan voorwaarden Artikel-12-status

MUIDEN - De gemeente Muiden voldoet aan alle voorwaarden voor een Artikel-12-status. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de gemeenteraad.

door Christian Pfeiffer

Dat is het resultaat van een onderzoek dat de laatste tijd is gevoerd naar het huishoudboekje van de gemeente. Met een Artikel-12-status komt Muiden onder financiƫle curatele van het Rijk te staan.

In het kort komt het hier op neer: Muiden moet voor alle projecten naast de deur (A1, spoorverbredingen) extern advies aanvragen. Dat kost geld. Muiden is ook verwikkeld in een juridische strijd rondom het KNSF-terrein, een claim van ruim 370 miljoen euro dreigt. Daarom zag Muiden zich dit jaar genoodzaakt een overeenkomst te sluiten over woningbouw op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Muiden moet 29 miljoen euro betalen en dat geld is niet in huis. Op papier dreigt voor Muiden dus een faillissement.

Muiden wil zich daarom onder curatele van het Rijk laten stellen. Het benodigde bedrag wordt dan door Den Haag voorgeschoten. Uiteindelijk moet het geld wel via hogere lokale lasten zo veel mogelijk door de burgers worden opgebracht. Vandaar dat de gemeentelijke belastingen volgend jaar extreem zullen stijgen in Muiden. Overigens schrijft het Rijk ook dat na de fusie met Naarden en Muiden de nieuwe gemeente Gooise Meren verantwoordelijk blijft voor de terugbetaling. Het is aan de provincie Noord-Holland om daar een oplossing voor te vinden.

Nu uit een eerste rapport blijkt dat Muiden aan de voorwaarden voor curatele voldoet, is de verwachting dat Muiden de gewenste bijdrage krijgt. De gemeenteraad buigt zich deze week over het rapport van het Rijk. Het bouwplan voor het KNSF-terrein komt pas op zijn vroegst begin volgend jaar aan de orde.

Gooise Meren blijft verantwoordelijk voor tekort