Daar is de Pakjesboot!
Daar is de Pakjesboot! Foto's: Matthijs Wink

MUIDEN - Een druk weekend voor Sinterklaas. Hij kwam met zijn pietengevolg aan in Muiderberg en in Muiden. Bij allebei de intochten gebeurde er wel iets bijzonders.

In Muiderberg stonden zaterdag vele honderden kinderen en ouders vol verwachting bij het strand te wachten. Sinterklaas zou namelijk aankomen, met een boot dit keer. Sinterklaas en zijn Pieten kwamen niet. Wat was er aan de hand? Wie goed keek, kon in de verte een boot zien liggen. Met daarop een kleurrijk gezelschap. Maar die boot bewoog niet en kwam al helemaal niet dichterbij. Na verloop van tijd werd duidelijk dat het om de boot van Sinterklaas ging die was vastgelopen in het ondiepe water bij Muiderberg. En dat terwijl Sinterklaas speciaal voor de intocht voor een amfibievoertuig had gekozen, omdat bekend is dat de kust voor Muiderberg erg ondiep is. Het mocht helaas niet baten, ook een amfibievoertuig kan daar vastlopen, bleek nu. Er moest snel gehandeld worden om de vele wachtende kinderen op het strand niet teleur te stellen. Een politieboot, een brandweerboot, een vlot en twee mannen in waterdichte pakken werden ingezet om eerst de Sint met zijn Hoofdpiet en later de rest van de Pieten te redden. Toen Sint eindelijk voet aan wal zette kon iedereen dan ook opgelucht adem halen. Hij werd bij de jachthaven hartelijk welkom geheten door burgemeester Marleen de Pater van Muiden.

De dag daarop in Muiden was het ook erg gezellig. Voordat de Sint daar arriveerde, was er nog wel even verwarring. Het bleek dat twee Pieten die vorig jaar in Muiden waren achtergebleven, toevallig ook zondag wilden trouwen. En dat op de sluis waar de Sint werd verwacht. Gelukkig was burgemeester De Pater weer aanwezig, die snel het huwelijk voltrok. Even na twee uur was het dan zover: de Sint kwam per boot aan en werd verwelkomd door het. Hij bedankte sluiswachter Hein van de Gun, die jarenlang de sluis voor Sinterklaas bediende, maar volgend jaar met pensioen gaat. Hein kreeg van de Sint wat lekkers. Na de toespraken volgde de rondrit.

In Muiderberg wordt Sint door de brandweer gered. Foto: Cleo Diesveld
De burgemeester is er steeds bij.
Bij Sinterklaas op schoot.
Vol verwachting kloppen de harten.
Drukte op de Herengracht.
In Muiden: Pietenhuwelijk.