Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Muiden en Muiderberg. Dichte mist of niet.
Ook dit jaar komt Sinterklaas weer naar Muiden en Muiderberg. Dichte mist of niet. Foto: Matthijs Wink

Sinterklaas naar
Muiden en Muiderberg

MUIDEN - Het wordt een druk weekend voor Sinterklaas en zijn Pieten. Dit weekend is de intocht in Muiden en Muiderberg.

door Christian Pfeiffer

Muiderberg krijgt zaterdag als eerste Sinterklaas op bezoek. De goedheiligman heeft een traditie opgebouwd om het brinkdorp op spectaculaire wijze aan te doen. Zo is hij in het verleden al eens met een helikopter, een klipper, een salonboot en een landingsvaartuig aangekomen. Eenmaal voet gezet aan vaste wal stapt hij vervolgens wel over op zijn trouwe schimmel Amerigo. Om daarna vergezeld door heel veel kinderen en Zwarte Pieten in een bonte optocht naar de Muiderbergse Brink te rijden voor het defilé in de muziekkapel. Op welke wijze Sinterklaas dit jaar in Muiderberg aan zal komen, is nog niet bekend. Dat is nog even geheim.

Sinterklaas zal dit jaar een paar speciale Pieten meenemen: de Fotopiet en Spelletjespieten. Fotopiet zal in de muziekkoepel op de Brink van elk kind dat Sinterklaas een hand geeft, een foto maken. Deze foto's zijn na afloop gratis te downloaden via de website Stichtingmuiderbergsefeesten.nl. De intocht begint om 13.45 uur.

Zondag komt Sinterklaas naar Muiden. De pakjesboot wordt vanaf 14.00 uur in de haven verwacht. Het voorprogramma begint rond 13.30 uur. Aansluitend volgt een rondrit door Muiden en vanaf 15.00 uur is er voor de kinderen gelegenheid Sinterklaas een handje te geven in de Kazerne. De deuren sluiten om 16.00 uur.

Sinterklaas blijft nog even in Muiden. De Sint strijkt met zijn Pieten eind november neer in het Muiderslot. De pakjes moeten ingepakt, de gedichten
geschreven en de pepernoten gebakken. Het is een drukte van belang op het kasteel zo vlak voor pakjesavond. Niettemin maakt de goedheiligman graag even tijd om de kinderen in zijn kasteel te ontvangen. Op zaterdag 29 en zondag 30 november staan alle deuren van het kasteel van Sinterklaas open. Uiteraard is de goedheiligman zelf aanwezig. Op het slotplein kunnen kinderen oog in oog komen te staan met het echte paard van Sinterklaas.

Ook na dit weekend blijft Sinterklaas nog even in Muiden

Op het Slotplein staan de Pieten het paard te verzorgen, er wordt gezongen in de muziekkamer, ingepakt in de pakjeskamer en in de bakkerij van het kasteel worden door de Pieten pepernoten gebakken. In de werkkamer van misschien wel de beroemdste bewoner van het kasteel naast Sinterklaas, schrijver/dichter P.C. Hooft, kunnen bezoekers met Piet meeschrijven aan het langste sinterklaasgedicht. Op de grote overdekte weergang leest schrijfster Susanna Wiersma voor uit haar boek 'Sinterklaas slaat een jaartje over'.