Frank Groothof onthult 15e-eeuws beeld.
Frank Groothof onthult 15e-eeuws beeld. Foto: Muiderslot

Nieuwe koers Muiderslot: meer oude objecten verwerven

MUIDEN - Het Muiderslot gaat op jacht naar authentieke objecten om in het kasteel tentoon te stellen: een nieuwe koers voor het kasteel.

door Christian Pfeiffer

Het eerste wapenfeit was zondag de onthulling van een 15e-eeuws houten heiligbeeld door Frank Groothof.

Na het spelen van zijn kindertheatervoorstelling 'Ridder Florian' liet de bekende Sesamstraat-acteur zich als de bange ridder Florian met een klein gevolg uit de Ridderzaal voeren naar de Floriskamer van het kasteel voor de onthulling van zijn middeleeuwse evenbeeld.

Het Muiderslot heeft dit bijzondere beeld in permanente bruikleen verworven van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Fransje Kuyvenhoven heeft in het bijzijn van Groothof namens het RCE de bruikleenovereenkomst overgedragen aan Yvonne Molenaar, hoofd collectie, presentatie en educatie van het Muiderslot.

De Heilige Florian is niet alleen de naamgever van de Graven Floris van Holland, maar tegelijk de aangever van de nieuwe tentoonstellingskoers van Rijksmuseum Muiderslot.

De komende jaren staan het Muiderslot in het teken van de plannen voor de realisatie van een nieuwe Gravenroute, een grote permanente tentoonstelling over Holland en de adel in de middeleeuwen.

Centraal staat het machtsspel van bouwheer Floris de Vijfde en het Hollandse Gravenhuis op het middeleeuwse, Europese strijdtoneel.

Het beeld is het eerste van de reeks gedroomde authentieke objecten die het Muiderslot de komende jaren hoopt te verwerven.