Het was een nacht doorwerken aan het aquaduct.
Het was een nacht doorwerken aan het aquaduct. Foto: Christian Pfeiffer

In één nacht bijna 4000 kuub beton

MUIDEN - Het was een nachtje doorwerken. Duizenden liters beton zijn er vorige week gestort in de fundering van het nieuwe aquaduct van de A1. Met de precisie van een militaire operatie.

door Christian Pfeiffer

Donderdag en vrijdag is er 3800 m3 beton in één dag gestort. Er was een stroom van betonwagens voor nodig die 20 uur lang bleven aanrijden. Met twee beschikbare betonpompen konden telkens 4 wagens tegelijkertijd betonmortel lossen. De afslag Muiden-Oost van de A1 werd voor de gelegenheid helemaal afgesloten. Een felle bouwlamp verlichtte de bouwput, wat soms tot een spookachtig tafereel leidde.

De betonstort was voor de vloermoot van de betonnen bak die aan de basis staat van het toekomstige aquaduct. Het betonmortelmengsel dat gebruikt wordt tijdens de stort heeft een speciale samenstelling. Het moet goed bestand zijn tegen de werking van het slijtende water in de Vecht.

Heien
Goed nieuws voor de Muiders: Rijkswaterstaat is voorlopig even klaar met heien. Het merendeel van de heipalen zit in de grond en de aannemer gaat pas volgend jaar weer door met het aanleggen van de fundering aan de andere kant.

Rijkswaterstaat maakte vorige week ook bekend deze maand en volgende maand rondleidingen over het bouwterrein te gaan verzorgen. Dat idee sloeg aan. Binnen enkele uren waren alle data voor de rondleidingen uitverkocht. Daarom gaat Rijkswaterstaat voor begin volgend jaar opnieuw een serie data prikken voor de rondleidingen. Die beginnen dan op het P+R-terrein in Muiden. Onder leiding van een woordvoerder wordt het hele bouwterrein bezocht. Ter plaatse geeft de woordvoerder dan uitleg over de activiteiten.
De gemeenteraad van Muiden heeft vorige week, onder leiding van de PvdA, haar zorgen uitgesproken over de nieuwe ontsluitingsweg die van de A1 naar Weesp door de Bloemendalerpolder komt te liggen. De snelweg wordt bij Muiden eind 2016 al in gebruik genomen en de raad is bang dat de nieuwe weg door de polder er dan nog niet ligt.