Welkom in Muiden, gemeente Gooise Meren.
Welkom in Muiden, gemeente Gooise Meren. Foto: Sjoerd Stoop

Wat betekent de invoering van nieuwe naam?

Vervolg van de voorpagina

MUIDEN - Wat betekent de invoering van een nieuwe naam, Gooise Meren', voor Bussum, Naarden en Muiden? Het wordt even wennen, dat is zeker. En de fusie kost 12 miljoen euro. Is dat veel, of juist weinig? En wat is nou eigenlijk het doel van de fusie?

Het doel van de fusie is de gemeente meer slagkracht geven, meer 'bestuurskracht' zoals dat in het jargon heet. Dan kan de gemeente allerlei problemen, zoals de zorg, beter aan, is de theorie. Een grotere gemeente geeft meer bureaucratie. Buitenstaanders krijgen het waarschijnlijk 't moeilijkst met de nieuwe naam. De meeste nieuwe gemeentenamen zeggen mensen uit de rest van Nederland namelijk helemaal niets. Neem bijvoorbeeld Zederik - al zo'n 20 jaar een gemeente middenin Zuid-Holland. Of Midden Drenthe - dat zegt buitenstaanders weinig, tot je hoort dat kamp Westerbork daar ligt. Het wordt ook voor schoolkinderen op aardrijkskundeles niet simpeler.

12 miljoen
De kosten van de fusie bedragen zo'n 12 miljoen euro. Dat is best veel geld, maar wethouder Adriani van Naarden, die de geldzaken van de nieuwe gemeente voorlopig regelt, wijst erop dat de nieuwe gemeente een budget van ongeveer 120 miljoen per jaar krijgt. Daar heeft hij een punt: dan is het nog maar 10%. Verder kost het raadsleden veel extra werk, veel extra vergaderingen.

Bij de vergadering van de drie raden maandagavond werd daar al luid en duidelijk over geklaagd. De drie gemeenteraden moeten verder van 50 leden nu naar zo'n 30 leden straks. Dat gebeurt na extra verkiezingen eind 2015.

Verhuizen
Dan moet de gemeente naar één gemeentehuis verhuizen. En dat wordt Bussum. Of er bijkantoren in de twee andere plaatsen zullen zijn of komen, is onduidelijk. Verhuizen is als altijd een hele heisa en kost extra geld. Het doel is ook dat de nieuwe gemeente beter werkt, maar ook goedkoper is. Van drie gemeentehuizen naar één zou een besparing op moeten leveren. Maar in de praktijk is dat meestal niet zo simpel. In vele tientallen plaatsen in Nederland staan verlaten gemeentehuizen ongebruikt leeg - en kosten de burgerij nog altijd geld.

Minder
Wel valt er te besparen op wethouders: van de huidige 12 nu kunnen er toch wel vijf of zes naar huis. Maar die krijgen nog een tijdje wachtgeld omdat de ervaring leert dat wethouders niet zo snel een nieuwe baan vinden, nu helemaal niet. Dan de ambtenaren. Het lijkt erop dat hier de meeste besparingen kunnen vallen. Maar dat zal pas gebeuren een jaar of twee na de fusie.

De eerste tijd zijn de ambtenaren nog heel druk met het op elkaar laten aansluiten van allerlei procedures. Een voorbeeld: Bussum is als eerste gemeente in Nederland bezig om papieren bestemmingsplannen helemaal digitaal te maken. De twee andere gemeenten zijn daar nog niet mee bezig, en moeten dus een inhaalslagje leveren. Ook lastig is dat er nu net uitgebreid bezuinigd moet worden op de zorg en de gemeenten allerlei extra taken op dat punt krijgen.

Dat maakt tegelijkertijd fuseren niet simpeler.

De raad vergaderde maandag lang