Hoge wier en de Nil Desperandum ronden de boei
Hoge wier en de Nil Desperandum ronden de boei Foto: Yannick uit den Boogaard

Bankje laatste gift oude stichting Hardzeildagen

MUIDEN - Voor de 36ste keer worden dit weekend de Muider Hardzeildagen gezeild. Op de Herengracht wordt morgen een bankje en bewegwijzering onthuld ter promotie.

Schipper Gerrit Portengen ('Rooie Gerrit') is een begrip in Muiden. Toch weet niet iedereen dat hij degene is die in 1979 met de oprichting van de Stichting Muider Hardzeildagen het startsein heeft gegeven voor de hardzeilwedstrijden bij Muiden. Na 10 jaar is het voormalig bestuur gestopt. De hardzeildagen werden door een nieuwe organisatie voortgezet, die de traditie komend weekend voor de 36e keer voortzet.

Als laatste gift schenkt het oud-bestuur nu een zitbankje langs de Herengracht (op de hoek Ossenmarkt) en wegbewijzeringsbordjes aan de gemeente Muiden ter promotie van de Bruine Vloot.

In 1979 richtte Gerrit Portengen samen met Gerard Demmers, Thom Thoden van Velzen en Peter Cornelisz de Stichting Muider Hardzeildagen op. Deze stichting is ontstaan uit de liefde voor de traditionele platbodem zeilschepen, de zogenaamde Bruine Vloot. Om deze historische schepen in goede staat te houden, mochten deze schepen niet te lang stil blijven liggen.

Vanaf 1977 werd er daarom al gevaren vanaf het IJmeer bij Muiden. Toen er vervolgens tussen schippers onderling steeds grotere verhalen kwamen over welke boot het snelste was, werd er besloten tot de oprichting van de stichting. Er werd toen een Olympische driehoeksbaan uitgezet, waarmee de jaarlijkse hardzeilwedstrijden met de traditionele vloot een feit waren. Afgelopen jaren heeft het voormalig bestuur diverse giften gedaan aan Muidense initiatieven, waaronder de Vereniging tot het Behoud van het IJsselmeer (VBY), de Historische Kring Muiden en de Zeeverkenners Muiden. Als allerlaatste gift schenkt het oud- bestuur nu een zitbank en wegbewijzering naar de Bruine Vloot aan de gemeente Muiden. De bordjes wijzen dagjestoeristen naar de traditionele Bruine Vloot.