Veel belangstelling bij de fusieraad.
Veel belangstelling bij de fusieraad. Foto: Bob Awick

Muiden vindt het wel best: Gooise Meren per 2016

MUIDEN - U woont per 1 januari 2016 in de gemeente Gooise Meren. Het kostte de gemeenteraden van Bussum, Naarden en Muiden maandag een hele avond vergaderen om het daar over eens te worden.

door Arthur Graaff

Het gespartel van de partijen duurde zo lang dat dat er dinsdagavond zelfs nog een verlenging bijkwam. Er zaten bij de vergadering ook drie burgemeester klaar, maar liefst 12 wethouders en er was een recordaantal raadsleden in de zaal: 50, vijf meer dan Amsterdam en zelfs 13 meer dan Hilversum - geniet ervan zo lang het kan. Dat betekende niet dat de discussie grootstedelijk verliep.

Naardingerland
De Bussumse oppositiepartijen GOP, Hart voor Bussum en het CDA bepleitten uitvoerig de naam Naarden-Bussum. GroenLinks steunde vruchteloos de naam Naardingerland. Na elven ging de Bussumse wethouder Nen van Ramshorst van GroenLinks dan maar verzoenend met worst en kaas rond, zelfs op de publieke tribune. Jammer voor alle moeite, vele tientallen bedachte namen, onderzoekjes op de markt van het CDA en heen-en weergepraat.

Dat alles tegen de dreigende achtergrond dat als de drie fusiegemeenten niet zelf iets zouden verzinnen, het rijk automatisch de naam Bussum kiest. Dat nooit, vonden de meeste Naarders. De Muidenaren vonden het wat minder belangrijk, als kleinste plaats van de drie. Maandagavond waren er ook drie insprekers. Het succesvolst leek de Neerlandicus en doctor Ad Welschen uit Bussum. 'Gooise Meren' noemde hij een 'denkfout' omdat het een fantasienaam is. Hij wees ook op gemeenten als Wijdemeren en Ronde Venen, echt platteland en zonder stedelijke kern. Dr Welschen bracht enige vrolijkheid in de lange vergadering en ontving zelfs enig applaus. Maar de politiek liet zich niet overhalen. Andere insprekers probeerden ook de raad op andere gedachten te brengen, maar dat lukte niet.

Uit Muiden sprak niemand in, maar de bijdragen van raadsleden mevrouw Deuling van Ons Muiden Muiderberg en de heer Duyts van de VVD maakten dat zeker goed.
Lees verder op pagina 3