Drukte bij de start, veel Weespers wagen zich aan het roeien.
Drukte bij de start, veel Weespers wagen zich aan het roeien. Foto: Bob Awick

Een tweede editie is zeker

WEESP - Het eerste open sloeproeikampioenschap in Weesp was zondag een groot succes. Een wedstrijd waarbij meedoen echt belangrijker was dan winnen.

Kennismaken met sloeproeien. En natuurlijk gewoon plezier hebben. Dat was het doel van het eerste kampioenschap. Het sloeproeien komt in Weesp de laatste jaren steeds meer op de kaart te staan. De openingswedstrijd Vechten op de Vecht, met professionele teams uit het hele land, groeit elk jaar weer.
Met het open sloeproeikampioenschap kon de 'gewone Weesper' dit weekend eens kennismaken met de sport.
Met succes. Acht teams met onervaren sloeproeiers gingen met elkaar de strijd aan, waarbij het plezier van het meedoen belangrijker was dan de snelste tijd. Het strijdtoneel? De Vecht. Volgens velen het mooiste roeiwater in Nederland.

Op een kleine aanvaring na door een verkeerde manoeuvre bij het ronden van de boei, verliepen de wedstrijden vlekkeloos. Watersportvereniging De Vecht en sloeproeivereniging De Spiering waren de organisatoren van het waterspektakel, waarmee de roeivereniging het seizoen afsloot.

Doel was om mensen kennis te laten maken met het sloeproeien; er was in elke boot een ervaren stuurman of vrouw aan boord. Dit om te zorgen dat iedereen weer heelhuids thuiskwam. Het weer werkte mee: met de najaarszon op de bast was het goed roeien.

De acht teams die aan de start verschenen in het open kampioenschap waren: The Mounties, Gekkenhuis 8, Brandweer, Team Bootcamp, Team Payrolling, Manege Bleijenberg, Buurtteam en Firma Wagenaar.

Het team van Bleijenberg ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

Tot slot werd er ook een onderlinge wedstrijd voor demonstratie gevaren door de Spiering zelf. Daar hadden zich vijf teams voor opgegeven. Ook werd er een nieuwe Spieringsloep gedoopt.

Organisator Ronald Willemsen: "De dag ging helemaal zoals ik had verwacht. Het was heel leuk. Het is een keer eerder gehouden, zo'n 15 jaar geleden. Wat mij betreft komt dit volgend jaar gewoon weer terug. Ik verwacht dan wel dat veel meer teams zich inschrijven, wellicht wel het dubbele aantal. Ik heb zo veel reacties gehad en er is heel veel animo voor een volgende editie. Erg leuk!"

Strijd op de Vecht.