Boekpresentatie 'Tutti Frutti' in de BoekenArk. Links vooraan zitten Hawre Rahimi en Geoff Collier.
Boekpresentatie 'Tutti Frutti' in de BoekenArk. Links vooraan zitten Hawre Rahimi en Geoff Collier. Foto: Christian Pfeiffer

Nederlandse stiptheid: 'Afspraak is afspraak werkt best prettig'

WEESP – Ondernemen in Nederland, hoe is dat voor niet-Nederlanders? In hoeverre botsen culturen? De Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier weten er alles van en vertellen over hun ervaringen in het boek 'Tutti Frutti'. Met schrijfster Saskia Maarse hielden ze vrijdag een presentatie in de BoekenArk.

door Ruth van Kessel

Uiterlijk zijn ze heel verschillend, net zoals hun levensgeschiedenis heel verschillend is, maar toch hebben de Weesper ondernemers Hawre Rahimi en Geoff Collier een ding gemeen: ze begonnen allebei in Weesp met een onderneming. Rahimi uit Koerdistan leidt samen met zijn broer en diens vrouw het bedrijf Cynax, dat gespecialiseerd is in software-applicaties voor voorraadoptimalisatie. De Canadees Collier leidt Fox Productions, een bedrijf in textielbedrukking, bedrijfskleding en souvenirs. Hoe is het om te ondernemen in Nederland en wat kenmerkt Nederlanders in hun ondernemerschap? Maarse laat in 'Tutti Frutti' 28 ondernemers aan het woord en concludeert dat vooral de Nederlandse stiptheid, de afspraak-is-afspraakmentaliteit, door de ondernemers wordt gewaardeerd.

Hawre en Geoff, geldt die conclusie over stiptheid voor jullie ook?
Rahimi: "Zeker. In onze cultuur en in veel andere culturen is tijd een rekbaar begrip. De Nederlandse 10.00 uur = 10.00 uur houding bevalt mij veel beter. Op zakelijk gebied dan, haha, privé ligt het wat anders. Wel valt het me op dat veel Nederlanders halve beloften maken en die vervolgens niet nakomen. Ik probeer dat beter te doen, dat heeft ook te maken met vertrouwen." Collier: "Die stiptheid van Nederlanders werkt heel prettig. Net als de welwillendheid van ondernemers om te luisteren naar wat je te bieden hebt. In Nederland wordt veel tijd besteed aan het eerst opbouwen van een relatie en dan pas zakendoen, in Canada en Amerika is het alleen de deal die geldt."

Andere grote verschillen met jullie geboorteland?
Rahimi: "In Nederland heerst er een open kritiekcultuur. Je kunt hier rustig zeggen: ik vind jou niet leuk of dat is niet goed en dat is oké. In mijn land zou dat onbeleefd en beledigend zijn, daarom neem ik Nederlandse ondernemers wel eens mee naar Koerdistan, om van elkaar te leren." Collier: "Er is een groot verschil in sociale voorzieningen. In Nederland is het bijvoorbeeld heel moeilijk om van een niet-functionerende werknemer af te komen, in Canada word je gewoon ontslagen."

Wat neem je mee uit beide culturen?
Rahimi: "Uit Koerdistan het vermogen om iemand vertrouwen te geven en te weten dat zaken uiteindelijk wel worden nagekomen. Uit Nederland neem ik de focus op het lange- in plaats van kortetermijndenken mee." Collier: "Vanuit Canada mijn commerciële inslag en het risico durven nemen. Uit Nederland de ruimdenkendheid en het gemoedelijk zakendoen, dat past echt bij mij. Mag ik nog een tip geven aan andere niet-Nederlandse ondernemers? Zorg dat je een klein beetje een accent houdt, dat wordt charmant gevonden. Echt waar."

'Nederlanders vinden een beetje accent juist erg charmant'

Saskia Maarse schreef 'Tutti Frutti' met het doel ondernemers te inspireren: "De ervaringen van deze 28 ondernemers zijn heel positief en de wijze waarop ze omgaan met problemen leerzaam. Nederland heeft een cultuur van 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. De ondernemers in het boek laten zien dat je dat juist niet moet doen: niet meegaan in de flow, maar doe het eens anders. Op jouw manier."