Maureen Timmer (rechts) en een collega in de keuken van het opvangcentrum in Amsterdam-Zuidoost.
Maureen Timmer (rechts) en een collega in de keuken van het opvangcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Foto: Leger des Heils

'Pas toen ik er zelf klaar voor was, werd ik heilsoldaat'

WEESP - Maureen Timmer uit Weesp is 22 jaar jong. Ze geniet van het studentenleven en gaat graag en vaak op stap met vrienden en vriendinnen. Toch maakt ze ook keuzes die andere meiden van haar leeftijd niet zo snel maken. Vorig jaar trad ze toe tot het Leger der Heils, waarbij ze koos voor de variant mét uniform: "Ik dronk toch al geen alcohol."

door Marieke van Veen

Geen alcohol dus. Wat nog meer?
"Roken en drugs zijn ook niet toegestaan. Prima, want dat alles is toch al niks voor mij. Dat is ook de reden waarom ik heb gekozen voor een leven als heilsoldaat. Je kunt ook adherent-lid worden, dan zijn de regels wat minder streng. Maar als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook helemaal voor."

Hoe ben je bij het Leger des Heils terechtgekomen?
"Via mijn ouders. Ik ben er kind aan huis. Als kind was ik jong-soldaat. Als je volwassen wordt, kom je voor de keuze te staan of je echt wil toetreden tot het Leger."

Nooit getwijfeld?
"Zeker wel. Ik wil geen dingen doen omdat men dat nu eenmaal van me verwacht. Ik maak alleen keuzes waar ik helemaal achter sta en dat doe ik op het moment dat ik daar klaar voor ben. Er gebeurde op een gegeven moment het een en ander in mijn leven waardoor ik wist: het is zover. Vorig jaar juli heb ik getekend."

Je doet welzijnswerk, is dat verplicht?
"Nee, maar er wordt wel van je verwacht dat je je inzet voor je naaste. Ik heb als gastvrouw gewerkt in het opvangcentrum aan de Karspeldreef in Amsterdam-Zuidoost. Dan bood ik de bezoekers een luisterend oor of hielp met het uitserveren van het eten en de afwas. Sinds kort studeer ik weer en heb ik wat minder tijd. Jammer, want welzijnswerk geeft mijn leven zoveel meerwaarde."

'Andere mensen helpen geeft mijn leven zoveel meerwaarde'

Weten je studiegenoten dat je heilsoldaat bent?
"Ik studeer Maatschappelijk Werk aan de Christelijke Hoge School in Ede, dus daar kijkt niemand er raar van op. Dat het een christelijke school is, is een bewuste keuze."

Ja gaat liever om met gelovige mensen?
"Het is prettig om met gelijkgestemden te zijn, maar ik heb ook genoeg niet-gelovige vrienden en vriendinnen. Dat is geen enkel probleem, iedereen maakt zijn eigen keuzes in het leven, zolang er maar sprake is van wederzijds respect."

En als zij een drankje bestellen in de kroeg?
"Dan moeten ze dat vooral doen. Ik drink graag een frisje in café Toeters en Bellen, gezellig! Als een vriendin wel een wijntje bestelt, zal ik daar nooit wat van zeggen. Ik vind het alleen niet leuk als iemand erg dronken wordt, maar gelukkig heb ik daar in mijn vriendenkring niet veel last van."

We hebben je in 2011 ook geïnterviewd toen je vrijwilligerswerk ging doen in Ghana. Heeft dat een vervolg gehad?
"Afgelopen zomer ben ik naar Cuba geweest. Het was mijn derde werkvakantie in een ver land en het was weer helemaal geweldig."

Wat heb je gedaan?
"We hebben een multifunctioneel gebouw gebouwd: een buurthuis, kerkcentrum en dergelijke ineen. In eerste instantie zou het bouwen niet doorgaan, maar toen de plaatselijke overheid hoorde dat er speciaal hiervoor een delegatie uit het buitenland overkwam, was alles alsnog snel rond. Die mensen waren zo ontzettend blij. Met onze komst en hulp waren hun gebeden verhoord."

Waar gaat de volgende reis naartoe?
"Ik probeer eens in de twee jaar zo'n werkvakantie te doen. Wat het in 2016 wordt, weet ik nog niet."