Open voor fietsers

MUIDEN – De Nuonweg open voor fietsers: de fractie van Méérbelangen in Amsterdam-Oost heeft aan de gemeente Diemen gevraagd om het nieuwe fietspad langs de afgesloten Nuonweg niet langer te versperren, zodat fietsers tussen Muiden en IJburg hier veilig kunnen fietsen.

door Hans Peijs

Vooral scholieren van het IJburg College zijn de dupe van de afsluiting van de Nuonweg, vindt Méérbelangen.

Als de versperring niet wordt weggehaald, dan is een redelijk alternatief dat het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek (voor de fietsers onder ons: dit is het pad tussen de schapen door) sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt en wordt verlicht.

Méérbelangen is net als de meerderheid in de gemeenten Amsterdam en Muiden fel voorstander van het openhouden van de Nuonweg, maar dat is niet gelukt. Maar dat vooral fietsers van en naar IJburg hiervan de dupe zijn, kan er bij fractievoorzitter Jan Erik Burger niet in.

Fietsers moeten 'in de winderige en donkere wintermaanden' twee kilometer omfietsen – en ook nog eens over een brug – en dat is nergens voor nodig, schrijft Burger. "Het is helemaal nergens voor nodig om het gloednieuwe fietspad dat langs de Nuonweg loopt, te versperren."

Onnodig om gloednieuw fietspad langs Nuonweg te versperren

Gevaarlijker
De reden is dat deze weg niet veilig is, maar dat wordt bestreden. "Wij hebben de situatie diverse malen bekeken, maar de nieuwe oversteek aan de Diemer zijde van het kanaal is even gevaarlijk, zo niet gevaarlijker."

Het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek is korter, maar iedereen die dit pad kent - de gemeente Diemen incluis - raadt dit af omdat het slecht verlicht is en spekglad is vanwege de uitwerpselen van schapen die hier vrij rondlopen. Om die reden doet Méérbelangen een beroep op de gemeente om het nieuwe fietspad langs de Nuonweg niet langer te versperren en te zorgen voor een verbetering van de oversteekmogelijkheid over de Fort Diemerdamweg.

Als dat niet mogelijk is, dan verzoekt de lokale partij het fietspad langs de Diemer Vijfhoek in de winter sneeuw- en ijsvrij te houden en te voorzien van verlichting.

Nog voor de definitieve afsluiting van de Nuonweg deden scholieren uit Muiden een dringende oproep om het fietspad open te houden. Zij gaan in IJburg naar school en moeten dagelijks langs de weg.

Er wordt dit najaar overigens nog steeds een voorstel van de gemeente Amsterdam verwacht over de Nuonweg. Ook al is de weg eigendom van de gemeente Diemen, de gemeenteraad van Amsterdam ziet nog steeds niets liever dan de weg weer open te stellen voor verkeer. Mogelijk kan dit gedaan worden door aanpassingen aan de kruising met de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg bij de Uyllanderbrug. Dit voorstel wordt ergens dit najaar in de Amsterdamse gemeenteraad verwacht, ondersteund door een onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van dit plan.

De Nuonweg (Overdiemerweg) werd deze zomer na jarenlange strijd afgesloten.