Boer Piet Meester bij zijn schapen op de dijk naast de Noordpolder.
Boer Piet Meester bij zijn schapen op de dijk naast de Noordpolder. Foto: Christian Pfeiffer

Er grazen weer schapen op de 'Schapenkaai'

MUIDEN - Er grazen weer schapen op de Schapenkade. Mooier kan het haast niet, zou je denken. Maar hondenliefhebbers lijken het er niet mee eens te zijn. De honden moeten ineens aan de lijn.

door Christian Pfeiffer

"Ik vraag alleen een beetje begrip", zo vertelt boer Piet Meester bij het toegangshek naar de Schapenkade (op z'n onvervalst Muidens: 'Schapenkaai'). Een achttal schapen kijkt vanaf de andere kant van de dijk geïnteresseerd toe. Eentje neemt nog een hap mals gras. Meester heeft sinds enkele weken de kudde schapen op de dijk grazen.

Net zoals voorheen. Honden moeten nu wel aan de lijn, anders schrikken de schapen zich bij elke viervoeter wezenloos. Niet iets wat op begrip van elk baasje kan rekenen, zo blijkt.
Boer Meester wijst naar het toegangshek, onderin zit een gat. Daardoor ontsnappen wel eens schapen. Voor dat gat had Meester een plankje geschroefd. Dat plankje is doorgezaagd, want het was vast vervelend voor honden die het hek willen passeren. Iemand heeft de moeite genomen om het plankje door te zagen en het gat weer open te maken.

"Voordat hier schapen graasden en de dijk nog niet was opgeknapt was het een favoriete hondenuitlaatplek. Nu heb ik mijn schapen hier grazen en vraag ik mensen de honden aan de lijn te doen", zo vertelt Meester. Hij zocht enkele maanden geleden contact met Waternet. De dijk van de Schapenkade was net opgeknapt en het leek hem een leuk idee om met schapen de begrazing te doen. Zo hoeft hij niet met een zware tractor meerdere keren per jaar de dijk op en de dijk doet zijn naam weer eer aan. Waternet was blij met het idee en via zijn schoonzoon regelde Meester een achttal schapen voor op de dijk. Binnenkort moeten het er meer worden, zodat ze de hele dijk kunnen begrazen.

Bijkomend voordeel: door de begrazing van de schapen ligt de grasmat er op de dijk pico bello bij; de schapen trappen de graspollen mooi uit elkaar zodat de grasmat sterker wordt.

Het hek werd doorgezaagd, een schaap liep weg

Het gezicht is prachtig: de schapen die rustig staan te grazen in zon. Links het Muiderslot, rechts de Noordpolder. Een tweetal wandelaars klimt over het hek om het uitgezette wandelpad te volgen. Een vrolijk 'Goeiemorgen' klinkt. Idyllischer kan bijna niet. Boer Meester kan zich dan ook niet indenken dat iemand tegen de schapen is. "Het is zeker tien jaar geleden dat hier schapen hebben gestaan. Voordat Waternet aan de slag ging met de dijk was het hier een wildernis", zo vertelt hij. Piet Meester hoopt door zijn verhaal aan de krant te vertellen dat hondenliefhebbers wat meer begrip krijgen voor de schapen die hier nu lopen.
Meester: "De hond mag hier gewoon blijven komen, maar alleen aan de lijn. De schapen worden vaak door de honden opgejaagd en raken van streek. Ook is het jammer dat het hek steeds wordt gesloopt. Ik heb wel eens een schaap bij ons op het erf gehad. Die was door het hek gekropen en ontsnapt."