Kinderen mogen meespelen met de muzikanten van So What in de Van Houtenkerk. Links zit Cyrille van Poucke.
Kinderen mogen meespelen met de muzikanten van So What in de Van Houtenkerk. Links zit Cyrille van Poucke.

Muziekensemble So What: 'Samen met kinderen vrij bezig zijn met muziek. Niets is leuker dan dat'

WEESP - Ze doen het al 5 jaar succesvol in De Duif in Amsterdam en vanaf 7 september ook in Weesp: muziekensemble So What geeft concerten voor kinderen vanaf twee jaar. Elke eerste zondag van de maand mogen kinderen en hun ouders luisteren, dansen, zingen, maar ook meespelen met de muzikanten van So What in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht.

door Ruth van Kessel

Initiatiefnemer van deze bijzondere kinderconcerten is Cyrille van Poucke. Zelf musicus en vader van aanstormende talenten pianist Nicolas van Poucke en celliste Ella van Poucke geniet hij enorm van muziek maken met kinderen: "Juist omdat bij de kinderconcerten niets moet, is er ruimte voor creativiteit. Het enthousiasme van kinderen is elke keer weer geweldig om mee te maken."

De kinderconcerten van So What zijn een mengelmoes van theater en muziek, waarbij het accent ligt op klassieke, jazz- en wereldmuziek. Aan de hand van fabels en vertellingen wordt een sfeer gecreëerd die versterkt worden door de gekozen muziek. Het jonge publiek met ouders, grootouders en wie het maar leuk vindt, wordt uitgenodigd om mee te doen. Dat kan door klappen en zingen, maar ook door mee te doen met slagwerk en triangels. Van Poucke: 'Het gaat om het plezier dat er wordt beleefd aan het samen wat neerzetten. Het is heel aanstekelijk en inspirerend om dat samen met kinderen te doen. Helemaal leuk is het als een kind met zijn of haar instrument meedoet met ons." De musicus legt uit hoe dat gaat: "Samen met die kinderen creëren we dan een mooi optreden. Ze moeten zich wel even van tevoren aanmelden via www.sowhatkinderconcerten.nl, want dan spreken we voor het concert met elkaar af wat we gaan doen. Kinderen vinden dit fantastisch: hoe vaak krijg je de kans om met professionele musici op te treden?"

So What bestaat uit een fluitist, twee trompettisten, een trombonist en een contrabasspeler. Vijf jaar geleden begon het ensemble via Stadsherstel met kinderconcerten in De Duif in Amsterdam. Vorig jaar bij de opening door Stadsherstel van de gerenoveerde Van Houtenkerk in Weesp tijdens het Chocoladefestival maakte So What kennis met Weesp. Van Poucke: "Voor Weesp is dit echt iets nieuws. Naast het succes in Amsterdam weten we zeker dat onze concerten hier ook een speciaal plekje gaan veroveren. Wij hebben er in ieder geval zin in."

Vooral kinderen van 4 - 7 jaar voelen zich aangesproken, zo is de ervaring van de muzikanten. Maar ook oudere kinderen kunnen hun hart ophalen aan de muziek. Elke maand heeft een ander thema. September bijt de spits af met het thema water, gevolgd door een dierendagconcert op 5 oktober en het chocoladefestival in november. De concerten zijn van 10.00-11.00 uur. Kaarten kosten € 5,- voor kinderen en € 7,50 voor volwassenen en zijn verkrijgbaar via stadsherstel.nl of aan de kassa in de kerk.

'Meedoen, klappen, zingen, dansen of lekker luisteren: alles mag'