Maxis houdt hoop

MUIDEN - Winkelcentrum Maxis hoopt dat de Nuonweg weer open gaat. Vol verwachting wordt er gekeken naar de Amsterdamse gemeenteraad, die zich binnenkort over de kwestie gaat buigen.

door Christian Pfeiffer

Drie weken geleden ging de Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg, na maanden van strijd dicht. De rechter besliste in het nadeel van de Maxis dat de weg toch dicht moest om tegelijkertijd de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg open te stellen. Een klap voor de Maxis en de gemeente Muiden, die fel voorstander waren van het openblijven van de weg. De gemeente Diemen wilde de Nuonweg juist dicht.

De Maxis claimt namelijk dat veel bezoekers van het winkelcentrum van IJburg komen. Die moeten nu zeker 10 kilometer omrijden via de A1.
De Maxis hoopt nu dat Amsterdam te hulp schiet. De nieuwe coalitie in Amsterdam heeft namelijk expliciet gezegd dat zij de Nuonweg willen openhouden. In de Amsterdamse Stopera wordt op dit moment dan ook gekeken naar een manier om de weg toch weer open te stellen. Daarvoor moeten aanpassingen worden gedaan aan de huidige kruising. Onmogelijk is het niet.

Hein Eijting namens de Maxis: "Juridisch gezien zijn onze mogelijkheden op dit moment uitgeput. De rechter heeft besloten dat de sluiting van de weg legitiem was, ook omdat anders de opening van de Oostelijke Ontsluiting van IJburg in gevaar zou komen. "

Of de Maxis op dit moment al veel last heeft van de sluiting van de weg, kan hij nog niet zeggen. Er zijn nog geen recente tellingen binnen van het aantal bezoekers. Ook is de vakantietijd net achter de rug en is bij de Maxis onlangs de zeer succesvolle Big Bazar opengegaan. Daardoor is er ook gevoelsmatig nog geen indicatie hoe dit allemaal effect heeft op het winkelcentrum.

Volgens Eijting wordt er op het Amsterdamse stadhuis druk nagedacht over aanpassingen om de Nuonweg weer open te stellen. Die aanpassingen worden binnenkort aan de Amsterdamse gemeenteraad voorgelegd, die er dan een mening over vormt.

Nog niet bekend of Maxis veel last heeft van de sluiting

De belangrijkste schakel blijft echter de gemeente Diemen. Die blijft eigenaar van de weg en is tot op dit moment niet bereid geweest om de discussie aan te gaan over de Nuonweg. De gemeente wil het liefst dat de weg dicht blijft. Officieel om de verkeersveiligheid, maar het is een publiek geheim dat de Diemense wethouder Lex Scholten de Maxis ziet als bedreiging voor de Diemer middenstand.

Wat Amsterdam ook gaat beslissen, er zal gepraat moeten gaan worden met Diemen. Die zal elke aanpassing aan de weg moeten goedkeuren, een proces dat nog makkelijk maanden kan gaan duren. De Nuonweg gaat in ieder geval niet op korte termijn open.