Bitter smaakte anders

MUIDEN - De Muier Schipperbitter heeft even anders gesmaakt. Het recept van het bekende bittertje werd eind vorig jaar aangepast, maar die aanpassing werd snel weer geschrapt na een regen van klachten.

door Christian Pfeiffer

Het viel Jan Bovenlander van de website Muideninfo.nl ineens op dat zijn mailbox begon vol te stromen met klachten over Schipperbitter. "Om onbekende redenen nemen liefhebbers van Muier Schipperbitter aan dat Muideninfo op een zoldertje de alom bekende bitter stookt. Toen de kwaliteit in maart en april er (tijdelijk) sterk op achteruit ging, ontvingen wij vele mails", aldus Bovenlander.

De klachten stapelden zich snel op. '20 jaar ben ik een liefhebber van kruidenbitter, vorige week had ik een nieuwe fles gekocht. In plaats van de oude vertrouwde borrel was het nu of er motorolie in verwerkt was', zo schrijft iemand.

'Er zit een chemische smaak aan. Niet alleen wij, maar ook meerdere vrienden van ons hebben dit opgemerkt. Is het procedé veranderd? Of is dit een eenmalige miskleun geweest? Wij moeten nu twee flessen weggooien", zo meldt iemand anders.

Een derde: 'De smaak is buitengewoon vies, hij smaakt naar selderie.'
Het klopt, zo geeft distilleerder De Kuyper uit Schiedam toe. Bij het maken van Schipperbitter in december is een ander recept gevolgd dan gebruikelijk. "Een belangrijk ingrediënt, het kruid kalmoes, bleek bij het produceren van de gebruikelijke batch Schipperbitter van vorig jaar december niet meer leverbaar", zo vertelt een medewerker aan het MuiderNieuws.

"Het recept is aangepast en dat bleek geen succes. We hebben klachten gekregen." De klachten waren zodanig dat De Kuyper meteen is gaan zoeken naar een nieuwe leverancier van kalmoes. Schipperbitter wordt niet het hele jaar door gemaakt, maar elke paar maanden wordt er in Schiedam een grote hoeveelheid geproduceerd die vervolgens maandenlang wordt uitgeleverd. Pas korte tijd geleden werd er daarom weer Schipperbitter gestookt.

Er is een nieuwe leverancier voor kalmoes gevonden en het Muider bittertje wordt nu gewoon weer volgens traditioneel recept gemaakt. Volgens De Kuyper wordt de nieuwe lichting vanaf vorige week uitgeleverd aan de slijterijen. Muiders, en andere liefhebbers van Schipperbitter die nog een fles van de verkeerde soort thuis hebben staan, kunnen zich bij de Schiedamse distilleerder melden. Het aankoopbedrag van de fles wordt vergoed en sommigen hebben zelfs een excuusbrief op de mat gevonden.

Muier Schipperbitter bestaat sinds het najaar van 1984. Op initiatief van horecaondernemers en reclamemensen uit Muiden hield distilleerderij De Kuyper uit Schiedam een kruidenbitterproeverij bij Ome Ko. In 1985, het eerste jaar, werden er 18.000 kruiken verkocht, alleen al langs het IJsselmeer. Het ging goed met de verkoop. In 1986 werden er bijna 50.000 kruiken aan de man gebracht. De vraag bleef maar groeien, reden om naast de kruiken ook een literfles op de markt te brengen. In 1996 vond De Kuyper dat het lokale 'Muier' voor 'Schipperbitter' verwarring zaaide. Er ontstonden misverstanden bij de bestellingen.

Hoeveel flessen Schipperbitter er nu precies worden verkocht, wil De Kuyper niet zeggen. Maar het ligt ergens tussen de 150.000 en 250.000 per jaar.