Afbeelding

Weesp, een schatje van een stadje

WEESP - De vakantietijd is aangebroken. Veel Weespers keren Weesp in deze periode wekenlang de rug toe. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Weesp' in kaart te brengen. Week 6: schrijver Rindert Kromhout. In 2007 verruilde hij het drukke Amsterdam voor het knusse Weesp.

Fijnste plek
"Mijn werkkamer. Tussen mijn boeken ben ik gelukkig. Ook 's avonds zit ik er graag met een mooi boek en een glas whiskey."

Gebouw
"Buitenplaats Veldzicht aan de 's-Gravelandseweg (waar Rubatex zat-red.). Daar zouden luxe woningen komen, maar er gebeurt weinig. Van zo'n prachtig, desolaat en spookachtig gebouw slaat mijn fantasie op hol."

Groen
"Het wandelpad langs de Vest doet ongerept en zelfs een beetje verwilderd aan. Laat dat alsjeblieft zo blijven."

Weesper(s)
"Natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf bewonder ik om hun passie. Zij zijn er volledig van overtuigd dat wat zij doen juist is. Ik ben het heus niet altijd met ze eens, maar hun gedrevenheid vind ik mooi."

Gevel
"Ik kijk eigenlijk altijd naar beneden. Een gevel kan ik dus niet noemen, maar de geveltuintjes in bijvoorbeeld de Wilhelminastraat vind ik prachtig. Hoe meer planten en potten, hoe beter."

Club
"Bij het idee dat ik onderdeel wordt van een organisatie en dan vergaderingen moet bijwonen en zo, lopen de koude rillingen over mijn rug. Dus wellicht ga ik nu iets zeggen waar ik spijt van krijg. Toen ik hier in 2007 kwam wonen, werd in de Theetuin de 'Literaire Tuin' gehouden. Ik hoopte dat het een jaarlijks iets was, maar het is nooit meer georganiseerd. Als dit initiatief nieuw leven wordt ingeblazen, ben ik bereid te helpen."

Winkel
"Mijn hond Robbie is soms jaloers omdat journalisten hem nooit wat vragen, dus mag hij deze doen. Robbie zegt: dierenwinkel Black & White. Hij vindt het personeel aardig, het voer lekker en hij krijgt hier altijd een koekje."

Terras
"Ik kom bijna nooit op terrassen en in cafés. Een uitzondering is paviljoen Uit & Meer, waar ik soms tijdens een wandeling neerstrijk voor een kop koffie."

Restaurant
"Ik kook het liefst zelf, maar wat ik mooi vind aan Weesp is dat alles hier mogelijk is: van patat en een redelijke pizza tot een degelijke daghap en een chic diner."

Kunstwerk
"Het duivenprieel van Marte Röling. Anderen vinden het ook mooi, want er is zelfs wel eens een duif gestolen. Daar moet je als kunstenaar trots op zijn."

Evenement
"Ik mijd mensenmenigten. Vraag me niet om een rondje over de kermis te maken of om mee te hollen in de triatlon, ik vind het verschrikkelijk. Maar als er een themaweekend in de Theetuin is, ga ik wel even langs. Daar hangt altijd zo'n prettige sfeer."

Rindert bewondert de passie van Kees en Bianca de Graaf.
Het duivenprieel van Marte Röling.
Van dit desolate en spookachtige gebouw slaat Rinderts fantasie op hol.
De schrijver is gek op geveltuintjes.