De zieke meeuw die werd gevonden in het Weesper water.
De zieke meeuw die werd gevonden in het Weesper water. Foto: Fam. De Graaf

'Een zieke meeuw zegt nog niks over botulisme in het water'

WEESP - Een zieke meeuw met verlammingsverschijnselen liet vorige week alle alarmbellen afgaan bij natuurliefhebbers Kees en Bianca de Graaf. Zij waarschuwden voor een uitbraak van botulisme in het water van Weesp.

Botulisme. Het is net als blauwalg een verschijnsel dat kan voorkomen in warm water. Het duikt daarom altijd 's zomers op na een periode van warm weer. Van blauwalg en botulisme kunnen zwemmers ziek worden. Maar niet van alle soorten. Slechts een aantal soorten is schadelijk voor zwemmers en botulisme houdt van stil water. Toch kan het ongemak groot zijn. Wordt een van de twee in het water gevonden, dan wordt altijd ontraden om een verkoelende plons te nemen.

De familie De Graaf houdt altijd de dierstand in de gaten. Botulisme is moeilijk te meten en openbaart zich vooral door massasterfte onder vissen of vogels die verlamd raken. De gemeente neemt de melding van de familie De Graaf dan ook zeer serieus, maar laat weten vooralsnog geen andere aanwijzingen binnen te hebben gekregen dat er botulisme heerst in het water.

"Beheerder Waternet geeft aan dat in een water als de Vecht botulisme niet zo heel snel voorkomt. Meestal is dat in wat stilstaander water, maar het kan natuurlijk altijd. Botulisme is echter niet makkelijk te meten aan het water zelf, maar alleen aan dieren als deze massaal sterven. Een enkele zieke meeuw wil niet zeggen dat er direct sprake is van botulisme", aldus de gemeente.

Toch wordt Weespers gevraagd extra alert te zijn. Worden grote hoeveelheden dode vissen gevonden of liggen vogels verlamd in het water, dan wordt gevraagd Waternet te bellen. Die controleert de kwaliteit van het water en neemt alle meldingen op. Het nummer van Waternet is 0900-9394.