Josien Muns was finalist van WGT 2013.
Josien Muns was finalist van WGT 2013. Foto: André Verheul

'WGT' wordt Gooi Got Talent

WEESP - Was deelname aan de talentenjacht van Zone 1380/Theaterpand Weesp afgelopen jaar nog exclusief voorbehouden aan de inwoners van Weesp, dit jaar gaan de grenzen open.

door Marieke van Veen

"We hebben vorig jaar zoveel mensen moeten teleurstellen dat we besloten hebben om volgend jaar een Gooi got Talent te organiseren", zo verklaren Daniëlle Meijer en Sara Kroos van Zone 1380.

Zone 1380 werd in 2012 opgericht en groeit hard. Bekendheid werd verworven door de opening van hun eigen Theaterpand Weesp aan de Herengracht.

Met hun theaterschool richten de dames zich wat leerlingenwerving betreft op de regio. "En toen kwamen we met Weesp got Talent, maar daar mochten onze leerlingen van buiten Weesp dus niet aan meedoen. Die regel hadden we zelf bedacht, maar daar komen we nu op terug. We willen ook niet-Weespers een kans geven en zijn ook erg benieuwd naar wat de regio aan talent te bieden heeft", zo vertellen ze.

Alle leeftijden
Afgelopen jaar deden er vooral veel zingende en muziekmakende jongeren mee, maar in feite staat de talentenjacht open voor alle leeftijden en alle disciplines. "Zang, spel, voordracht, dans, cabaret, comedy, magic, alles mag", verklaart Kroos. Er worden in het Theaterpand Weesp aan de Herengracht twee voorrondes gehouden. De eerste is al begin volgend jaar, op vrijdag 30 januari, de tweede op vrijdag 27 maart. Wie mee wil doen, kan een mailtje sturen naar info@zone1380.nl. Publiek is ook welkom, de entree bedraagt € 7,50. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via zone1380.nl.

Finalisten
Met de opbouwende kritiek uit de voorrondes krijgen de finalisten vervolgens nog even de tijd om hun act te verbeteren of aan te passen. De eindstrijd is vervolgens op vrijdag 22 mei. Een vakjury bepaalt welke deelnemers aan de haal gaan met de prijzen en er is een publieksprijs te winnen. De finale bijwonen kost € 10,-; ook deze stoelen zijn al te reserveren via de website.

Kroos en Meyer hopen op deelnemers van divers pluimage. "Kijkend naar de animo van vorig jaar zal het aanbod nu misschien te groot zijn, maar dat is een luxeprobleem en zien we dan wel weer. Desnoods voeren we audities in." Door de grenzen open te stellen lossen de twee ook nog een ander probleem op.

Meyer: "Als we waren doorgegaan met Weesp Got Talent liepen we de kans dat we elk jaar dezelfde kandidaten op het podium zouden hebben. Dat hadden we kunnen voorkomen door bijvoorbeeld de finalisten uit te sluiten van deelname. Maar dat willen we niet! Wie weet hoe zij zich in een jaar ontwikkelen. Door de wedstrijd open te gooien voor de hele regio krijg je vanzelf een breder aanbod. En iedereen heeft een eerlijke kans."

Succes
Afgelopen jaar was de talentenjacht een groot succes. De spannende finale in mei in de City of Wesopa was een avond vol hoogwaardige optredens, met als juryvoorzitter Irene Moors. Uiteindelijk eisten Guido, Simon, Eva en Eva de overwinning op met een indrukwekkende vertolking van The Boxer van Simon & Garfunkel. Ruby Rademakers werd tweede met een zowel grappige als ontroerende zelfgeschreven cabaretact.

De populaire meidenband Drummer (V) Gezocht werd mede dankzij de publieksprijs derde met een eigen, speciaal voor de finale, geschreven nummer.

De talentenjacht is er voor jong en ouder.