Graafmachines zakken langzaam tot onder het maaiveld.
Graafmachines zakken langzaam tot onder het maaiveld. Foto: Bob Awick

Graven voor aquaduct Bloemendalerpolder

MUIDEN - Dreun voor dreun komt het nieuwe aquaduct van de snelweg A1 langzaam dichterbij. Dat een brug in een snelweg echt niet meer kan, bleek deze vrijdag maar weer eens.

door Christian Pfeiffer

Het is even doorbijten voor de Muiders. Nog tot zeker april volgend jaar gaat het heien door, zo voorspelt Rijkswaterstaat. Toch laten ze, enigszins trots, al weten dat er al 2800 palen van de 5300 zijn geplaatst. Aan de Lange Muiderweg wordt al gegraven voor het nieuwe aquaduct.

Even het geheugen opfrissen. In de nieuwe Bloemendalerpolder wordt het breedste aquaduct van Europa gebouwd. Niet zomaar, het is voor de snelweg A1 die wordt verplaatst en flink verbreed. Het project is onderdeel van een immens verbeterproject van wegen tussen Schiphol en Almere en is het grootste bouwproject in Nederland van de afgelopen jaren. Het moet allemaal af zijn in 2020.

Het werk aan het aquaduct zit op dit moment nog vooral in de beginfase. "Eerst hebben we damwanden in de Vecht geplaatst", zo schrijft projectmanager Marco Bruinzeel op de website van de werkzaamheden. "Dat was nodig om een deel van de rivierbodem vrij te maken. Daar hebben we het slib afgegraven tot een diepte van 5 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP)."

"Eerst hebben we tussen de damwanden een gellaag aangebracht op een diepte van 24 meter onder NAP. Deze laag houdt het grondwater tegen, zodat de bouwkuip voor het aquaduct droog blijft. Door die gellaag heien we nu 5.300 palen die straks het aquaduct dragen en voorkomen dat het omhoog drijft. Daarvoor gebruiken we vibro-combinatiepalen; deze palen hebben een groot draag- en trekvermogen. De palen verdwijnen volledig in de ondergrond en hebben, als je ze achter elkaar legt, een totale lengte van zo'n 90 kilometer." Wie op de Weesperweg rijdt, ziet de koppen van de heipalen boven de grond. Daarop zitten indicatoren die in de gaten houden hoe hard de boel inklinkt. Als het heien klaar is, gaan de werklieden graven. Uiteindelijk tot 12 meter onder NAP.

Heien in polder gaat nog door tot
april volgend jaar
Impressie nieuw aquaduct.