Ingrid Meijer en haar drie dochters kwamen om bij de vliegtuigramp.
Ingrid Meijer en haar drie dochters kwamen om bij de vliegtuigramp. Foto: Jessica de Jong

Naarden rouwt om verlies

NAARDEN- Naarden rouwt om het verlies van moeder Ingrid Meijer en haar dochters Sophie van der Meer (12), Fleur van der Meer (10) en Bente van der Meer (7) die om het leven kwamen toen hun vliegtuig boven de Oekraïne neergeschoten werd. Ze waren op weg naar Bali. In zowel het gemeentehuis van Naarden als van Bussum, waar vader Peter van der Meer woont, kan iedereen een boodschap achterlaten in het condoleanceregister.

'Geschokt, verslagen, sprakeloos, verbijsterd, boos en intens verdrietig.' 'Tragisch, woorden schieten tekort.' 'Op het waarom zullen we helaas nooit een antwoord krijgen.' 'Dit had nooit mogen gebeuren.' De teksten in de condoleanceregisters zijn duidelijk: het gezin wordt gemist. Hele schoolklassen komen naar het stadhuis in Naarden om een bericht achter te laten. Maar ook buurtgenoten, vriendinnetjes, de predikant en leerkrachten schrijven hun gedachten over de vier gezinsleden op papier. Afgelopen weekend was het stadhuis in Naarden speciaal voor deze gelegenheid geopend en daar kwamen veel mensen op af, laat de heer De Jong, bode op het stadhuis, weten. Af en toe een glas water of een zakdoek: het verdriet is groot. Het register ligt momenteel in het stadskantoor in Naarden en in Bussum op het gemeentehuis nabij de balie.

Ingrid was econoom en werkte als financieel directeur bij Nuon. Haar collega's laten weten dat ze haar zullen missen. 'Ze was een gedreven, maar vooral geliefde collega die zich voluit inzette om het optimale te bereiken. Met passie gaf ze invulling aan haar rol als lid Raad van Bestuur Cultureel Centrum de Balie in Amsterdam. Daarnaast was ze ook zeer betrokken als penningmeester bij de Gooische Hockey Club.' Niet alleen de moeder, ook haar dochters waren actief bij de hockeyclub. Daar wordt dan ook erg meegeleefd met de nabestaanden. De hockeyclub meldt het volgende: 'Het is niet te bevatten dat hun jonge levens zo abrupt zijn geëindigd. We zijn geschokt, verslagen en intens verdrietig.'

Bij dancestudio Jelly Jam Dance is de verslagenheid groot. Willy Tiepel: "Alle drie de meiden zaten hier al jaren op les. We hoorden het nieuws donderdagavond en zagen ook het Russische filmpje waarin het paspoort van Sophie werd getoond op de plek van de ramp. Het was confronterend en heftig. Ze hebben alle drie nog in juni meegedanst in onze eindshow. Sophie zat in de tienergroep en danste op Michael Jackson. Fleur wilde volgend jaar in het selectieteam en Bente danste met allemaal meiden uit haar klas op de vrijdagmiddag. Ze waren allemaal enthousiast en gemotiveerd. Het ongeloof is groot. Het is bijna niet te bevatten dat ze er in een keer niet meer zijn." Sophie begon afgelopen jaar in klas A1A op het Sint Vituscollege. Ze zou na de vakantie starten in 2vwo. De school meldt op hun website dat ze meeleven met de vader en overige nabestaanden. 'Ook wensen wij veel sterkte aan de klasgenoten van Sophie en vriendinnen en vrienden.' De twee jongste kinderen, Fleur en Bente, zaten op de Minister Calsschool. Fleur zou na de zomer starten in groep 7 en Bente zou beginnen in groep 5. Het nieuws is op de school hard aangekomen. 'Wij zijn volkomen verslagen door dit tragische nieuws en zullen deze drie prachtige meiden en hun moeder enorm gaan missen. In gedachten en in gebed zijn wij bij het omgekomen gezin en bij alle nabestaanden.'

De Naarder locoburgemeester Marcel Adriani spreekt van een groot drama. "Er gaat een schok door Naarden. We leven heel erg mee. Veel Naarders zullen banden hebben met de slachtoffers. We wensen hen heel veel sterkte." De Bussumse burgemeester Heijman: "Dit is afschuwelijk."