Binnenkort gaan Steven Beers en Arie voor het eerst de Waddenzee op.
Binnenkort gaan Steven Beers en Arie voor het eerst de Waddenzee op. Foto: Marieke van Veen

Na tien jaar is sleepboot Arie eindelijk klaar

WEESP - Toen Steven Beers in 2004 een oude sleepboot uit 1923 kocht, zag het ding er niet uit. Afgebladderde verf, roest, gaten in de romp en een kajuit vol wrakhout. Toch werd Beers verliefd, vooral op de vorm van de romp. Tien jaar later zien ook andere mensen de charme van Arie in.

door Marieke van Veen

Het is niet zo dat de restauratie van Arie tien jaar heeft geduurd. Het is meer dat Beers hem de eerste negen jaar een beetje heeft verwaarloosd. "Ik had zoiets van: als-ie maar vaart", vertelt Beers. "Ik heb hem technisch in orde gemaakt - de Kromhout-motor loopt als een zonnetje - maar dat was het wel."

Maar toen overleed Beers' vader en de afwikkeling van de nalatenschap riep bij zijn dochtertjes allerlei vragen op. "Als jij doodgaat pap, mogen wij dan jouw boot?", wilde dochter Vela van 7 weten. "Ik bedacht me dat het antwoord op die vraag 'ja' was en toen bedacht ik me ook meteen dat Arie dan wel piekfijn in orde diende te zijn."

Voor het eerst in jaren werd Arie in augustus 2013 uit het water gehaald. "Ik heb wel zeven kruiwagens vol mosselen verwijderd", blikt Beers terug. De sleepboot werd ontdaan van verfresten en roest en een lasser herstelde de romp. Half november stond Arie in de grondverf, de toplaag moest nog even wachten. "Ik had beloofd dat we met de boot naar de intocht van Sinterklaas zouden gaan en ik heb woord gehouden. Vol trots voeren we in het kielzog van de Pakjesboot via de Vecht de Kom binnen."

Maar de robuuste schoonheid van Arie komt pas echt tot zijn recht sinds de toplaag erop zit. "Nu Arie strak in de verf zit, trekt hij nog meer bekijks. Mensen maken foto's van hem en vragen waar ik hem vandaan heb." De afronding van de restauratie wordt deze zomer gevierd met een vaarvakantie naar Friesland. "Voor het eerst gaan we met Arie de Waddenzee op", vertelt Beers. Hij heeft er alle vertrouwen in. "Het is een heel zware, solide boot. Hij is 'slechts' 8 meter 60 lang, maar weegt wel 17 ton. Met Koningsdag varen we altijd met een grote groep naar Amsterdam. Dan staan er wel 45 man te feesten op de boot. Arie kan dat prima aan."

'Zolang we er nog in passen, blijven we met Arie op vakantie gaan'

Beneden heeft Beers twee slaapkamertjes gemaakt. "Mijn dochters slapen in een kamertje van 1 meter bij 1 meter 40. Daar past net een matras in. Zolang ze er nog in passen, blijven we met Arie op vakantie gaan. Vela is 1 meter 10 en Dijne is met haar vier jaar nog een stuk kleiner, dus we hebben nog even." Zelf slaapt Beers in een kamertje van 2 meter bij 60 centimeter. "Het is behelpen, maar we hebben alles wat we nodig hebben, zelfs WiFi."