750 ideeën gemeentenaam

MUIDEN - Er zijn 750 ideeën ingediend voor een naam voor de nieuwe gemeente Muiden, Naarden en Bussum. Er kunnen geen suggesties meer worden ingestuurd.

Muiden, Naarden en Bussum gaan, als alles goed gaat, op 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. En bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe naam. De afgelopen maanden mochten Muiders, Naarders en Bussumers zelf suggesties insturen. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven. Er werden zo'n 750 reacties gegeven.

Een speciale commissie gaat zich nu buigen over de nieuwe naam. In die commissie 'Naamgeving nieuwe gemeente' nemen per gemeente drie personen zitting. Zij zijn daartoe door de drie burgemeesters uitgenodigd op basis van een specifieke deskundigheid. Voor Muiden zijn dat Ayla Blüm (Historische Kring Stad Muiden), Bert Boer (directeur Muiderslot) en Vera den Hartog (oud-wethouder).
Ook voor Bussum en Naarden zijn de commissieleden bekend. Bussum: Frank Elion (voorzitter stichting ProBussum), Ria Smeele (oud-raadslid Bussum en oud-Statenlid provincie Noord-Holland) en Nol Verhagen (oud-directeur universiteitsbibliotheek UvA / bestuurslid Historische Kring Bussum). Naarden: Joris Cammelbeeck (oud-journalist), Janine Jager (historicus) en Saskia Simons (marketing/stadspromotie).

Deze negen commissieleden gaan een naam kiezen. Dat gebeurt met de grootste geheimzinnigheid. De drie gemeenten willen niet dat de commissie enigszins kan worden beïnvloed. De leden mogen niks zeggen over de procedure en de suggesties.
Zij weten ook niet wie welke naam heeft voorgesteld zodat er zo eerlijk mogelijk kan worden gekozen. In oktober moet de nieuwe naam officieel worden vastgesteld door de gemeenteraden. Die doen dit na advies van de commissie.