Bekend beeld in Weesp en Muiden: volop zwemmen in de Vecht met dit weer.
Bekend beeld in Weesp en Muiden: volop zwemmen in de Vecht met dit weer. Foto: Christian Pfeiffer

Weesper jachthaven:
'Dit gaat een keer mis'

MUIDEN - Mag je nou wel of niet zwemmen in de Vecht? Een relevante vraag met deze warmte. In buurgemeente Weesp luidt jachthaven De Zeemeermin de noodklok. "Het is wachten tot het een keer fout gaat."

Schans De Nieuwe Achtkant aan de Ossenmarkt is al jaren een favoriete zwemplek van Weespers bij warm weer. De laatste jaren neemt de populariteit toe en het Weesper gemeentebestuur heeft zelfs het plan er een stadsstrand te maken. Maar aan de Nieuwe Achtkant ligt ook jachthaven De Zeemeermin. Met als enige uitgang het vaarwater voor het strandje langs. Schippers kunnen de zwemmers maar moeilijk zien.

"Laat ik allereerst zeggen dat ik absoluut niet tegen zwemmen in de Vecht ben. Ik doe het zelf ook vaak genoeg", zo zegt Zeemeermin-voorzitter André Balk. "Zwemmers lijken alleen soms niet te beseffen welke risico's ze nemen. Ik was dit weekend varen en zag met verbazing hoeveel zwemmers er voor de passerende boten langsgaan. Schippers staan achterop, die zien bijna niks. Dit gaat een keer fout." Het gevaar zit hem volgens hem vooral in de schepen die in Weesp te gast zijn. "Je moet je voorstellen dat we dit weekend ruim 90 passanten hadden. Sommige met maar heel weinig vaarervaring op een huurboot. Die moeten allemaal door het smalle stukje water naar onze haven toe, waar ook gezwommen wordt."

Zwemwater
Hoe zit dat in Muiden? Nederland kent gebieden die zijn aangemerkt als officieel zwemwater. In de omgeving zijn dat onder meer de Gaasperplas en de Spiegelplas. De Vecht is echter geen officieel zwemwater. Dat is dan ook de exacte lezing van de overheden. Wat dat precies betekent weet eigenlijk niemand, zo leert navraag van het MuiderNieuws.

De instanties die ook maar iets over de Vecht te zeggen hebben, Waternet, de gemeente Muiden en de provincie Noord-Holland, verwijzen namelijk allemaal naar elkaar.

Er is geen beleid over zwemmen in de Vecht. Het wordt niet aangemoedigd, maar het is ook niet echt verboden. Laat staan dat er iemand is die in de gaten houdt of er gevaarlijke situaties met zwemmers en boten zijn. Wie in de Vecht duikt, doet dit op eigen risico.

Alle instanties verwijzen naar elkaar: er is geen beleid over de Vecht

Maatregelen
Omdat er geen beleid is over zwemmen in de Vecht worden er ook geen maatregelen genomen om het zwemmen te begeleiden. Er staan geen borden voor zwemmers en boten, er is geen afgebakend zwemgebied en officiële zwemtrappetjes zijn ook uit den boze. Dat heeft met verantwoordelijkheid te maken: wie zwemmen aanmoedigt, moet ook op de risico's letten. De Vecht aanmelden als officieel zwemwater kan volgens de provincie Noord-Holland overigens wel. Daarvoor moet een online formulier worden ingevuld. De wachttijd is minimaal twee jaar.

"We zitten ermee in onze maag", zo vertelt Balk. "We hebben al meerdere brieven naar de gemeente Weesp gestuurd, maar nog nooit hebben we enige actie gezien." Het liefste zou De Zeemeermin zien dat er bij de Nieuwe Achtkant borden komen om zwemmers en boten te waarschuwen voor de gevaren.
"Of een stukje afgebakend zwemgebied met boeien, dan weten zwemmers en schippers waar ze aan toe zijn", zo vertelt Balk.