In actie voor volkstuinen

MUIDEN - Tuindersvereniging De Westbatterij trekt aan de bel over de toekomst van hun volkstuinencomplex. Er ligt nog steeds geen goed plan op tafel waarin staat hoe het nu verder moet.

Als de wijk Krijgsman wordt gebouwd op het KNSF-terrein, dan moeten de tuinders vertrekken van hun huidige complex aan de westkant van de Westbatterij. Zo werd vorig jaar tussen de gemeente en de tuinders afgesproken als onderdeel van de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk De Krijgsman op het KNSF-terrein.

Er is onder meer afgesproken dat er een goed alternatief zou worden gevonden voor het complex, maar de tuinders hebben nu, na ruim een half jaar, nog niks gehoord. Ondanks toezeggingen van voormalig wethouder Wimar Jeager.

Noodklok
De Tuindersvereniging luidt daarom de noodklok. Een actie wordt opgestart om woningbouw in een gebied van 100 meter gerekend vanuit de dijk bij de Westbatterij, het zogenoemde Schootsveld-West tegen te houden.

"Wij willen dit gebied behouden voor de volkstuinen en voor een bufferzone met veel groen en recreatiemogelijkheden tussen de tuinen en de woningen. Daar is iedereen bij gebaat. Een woonwijk van deze tijd is trots op het hebben van volkstuinen in zijn nabijheid, is blij met een parkachtige omzoming, is content met recreatieve mogelijkheden in de directe omgeving. Het maakt de huizen ook meer waard", aldus Maarten IngenHousz van de Tuindersvereniging.

Bestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan De Krijgsman ligt nog tot 23 juli ter visie. Hierin wordt aangegeven waar en hoe 1300 huizen op het KNSF-terrein moeten komen. "Het ontwerpbestemmingsplan gaat niet over de volkstuinen, maar gezien de afspraken dienen de volkstuinen plaats te maken voor woningen", zo concludeert IngenHousz.

Meer redenen
Er zijn volgens de tuinders overingens nog vele andere redenen om Schootsveld-West vrij te houden van bebouwing.

"Dit gebied is bij uitstek een recreatie gebied voor fietsers en wandelaars. Daarom is hier ook de Natuurboulevard aangelegd, niet om naar huizen te kijken, maar om de natuur te beleven. Menig 'Muier' maakt 's avonds nog even een wandelingetje naar de volkstuinen. Die worden dus mooi gevonden, daar geniet menigeen van, daar komen mensen tot rust."

Stelling van Amsterdam
Schootsveld-West vormt volgens IngenHousz ook de zichtlijn naar Fort Diemerdam, tevens onderdeel van de Stelling van Amsterdam. "Het is door de raad bevestigd gemeentelijk beleid dit gebied vrij te houden van bebouwing. Ook de provincie Noord-Holland heeft dat zo bepaald."

Hij vervolgt: "We dienen zuinig om te gaan met onze monumenten. Het authentieke stukje cultuurhistorie aan de Diemerzeedijk bij Muiden wordt ingeklemd tussen de hoogbouw van IJburg en Diemen aan de westkant en de hoogbouw van Almere-Poort, Almere-Stad en Almere-Buiten aan de oostkant. Dan moet je niet nog een eens hoogbouw tot vijf-hoog achter de dijk bij Muiden wensen."

De Tuindersvereniging gaat nu officieel bezwaar maken tegen het bestemmingsplan dat ter inzage ligt. De tuinders hebben hun hoop gevestigd op de politiek. "We hopen dat zij inzien dat je het vrij moet houden van bebouwing."