Plan voor Bredius. (1) Hotel. (2) Huizen. (3) Groen. (4) Sport en parkeren. (5a) Groene strook bij woonwijk. (5b) Groene strook  bij natuurgebied.
Plan voor Bredius. (1) Hotel. (2) Huizen. (3) Groen. (4) Sport en parkeren. (5a) Groene strook bij woonwijk. (5b) Groene strook bij natuurgebied.

Gepuzzel met wensen op groene Brediusdriehoek

MUIDEN - De Brediusdriehoek moet groen worden ontwikkeld en omwonenden moeten zo min mogelijk last hebben van de huizen, het voetbalveld en het hotel die daar moeten komen. Dat is het uitgangspunt van de
gemeente.

door Christian Pfeiffer

De Brediusdriehoek zijn de weilanden ingeklemd aan de Maxisweg tussen de Muidertrekvaart en de wijk Zuid-West in. Vorig jaar maakte de gemeente bekend het terrein te gaan ontwikkelen om onder meer SC Muiden een plek te bieden. De voetbalclub moet vertrekken van de huidige velden vanwege de ontwikkeling van de wijk Krijgsman op het KNSF-terrein.

Stedenbouwkundig kader
Onlangs is het Concept Stedenbouwkundig Kader gepresenteerd. Daarin staat grofweg hoe de gemeente denkt dat het terrein moet worden ontwikkeld.Het zijn de kaders die worden gehanteerd bij de plannen voor het terrein. Op basis van deze grove schetsen worden de komende jaren de beslissingen genomen. De mening van omwonenden is duidelijk aanwezig in het stuk en meermaals doorslaggevend bij een aantal beslissingen die zijn genomen.

Er moet nogal wat gaan gebeuren op de Brediusdriehoek: er komt een voetbalveld voor SC Muiden, er is ruimte voor een hotel en er moeten huizen komen. Nu nog onvoorstelbaar wie langs het terrein rijdt. Maar er gaat de komende jaren in die hoek heel veel veranderen. Waar de Brediusdriehoek nu nog langs de snelweg A1 en de Maxisweg ligt, rijdt daar na 2020 in een natuurgebied. Alles waar nu asfalt ligt wordt hoofdzakelijk groen als de nieuwe A1 in gebruik is genomen. Met dat idee in het achterhoofd is het anders naar de plannen voor de Bredius kijken.

Vierdeling
Het idee is nu als volgt: er wordt simpelweg een vierdeling van het terrein gemaakt. Allereerst wordt er een groot stuk groen gemaakt tussen de wijk Zuid-West (De Klapwijk) en alles op het Brediusterrein. Dit om de inwoners van de wijk zoveel mogelijk te ontzien. Zover mogelijk van de wijk wordt het voetbalveld neergelegd (aan de westkant), bovenin aan de Muidertrekvaart komen huizen en daartussenin komt parkeergelegenheid voor SC Muiden. Helemaal aan de westkant komt het hotel te staan.

In november moet er een concept bestemmingsplan liggen

Omwonenden ontzien
In het Stedenbouwkundig Kader blijft de gemeente Muiden bladzijde na bladzijde benadrukken dat ze er alles aan hebben gedaan om de overlast voor omwonenden zo gering mogelijk te laten zijn. De groenstrook komt er om het uitzicht niet te verpesten, de afhandeling van alle auto's moet helemaal buiten de bestaande bebouwing omgaan en omdat omwonenden hebben aangegeven de overlast van het voetbalveld te vrezen, wordt deze zover mogelijk weggestopt aan de andere kant van het terrein.

Het Stedenbouwkundig kader moet in november leiden tot een concept bestemmingsplan. Dan wordt ook meer duidelijk over de detaillering van de nieuwe Brediusdriehoek. Er wordt dan een plan verwacht dat meer in detail ingaat op de verkeersontsluiting, de oplossing voor parkeren, het nieuwe hotel en de nieuwe woningen aan de Muidertrekvaart.

Wanneer het terrein op de schop gaat, is nog niet bekend.