Blijft de Overdiemerweg over het Nuonterrein ook na 25 juli open?
Blijft de Overdiemerweg over het Nuonterrein ook na 25 juli open? Foto: Christian Pfeiffer

Naar de rechter om de Nuonweg open te houden

MUIDEN - De eigenaar van winkelcentrum Maxis, Hypermarkten Holland BV, heeft de rechter gevraagd om de sluiting van de Nuonweg op te schorten.

Dat bleek vorige week bij de behandeling van de bezwaren tegen de sluiting van de Overdiemerweg (de echte naam) achter de Maxis langs. Hypermarkten heeft de rechtbank om een voorlopige voorziening gevraagd, een tijdelijke stop op de plannen totdat alle procedures zijn afgerond en er duidelijkheid is over de toekomst van de weg. De sluiting van de Nuonweg is onderdeel van de opening van de Oostelijke Ontsluiting van IJburg (OOIJ).

Er is nog steeds geen goede reactie van de gemeente Diemen, de eigenaar van de weg, vindt het supermarktbedrijf. "Waarom moet die weg dicht? Wij willen nadrukkelijk niet de openstelling van de OOIJ tegenhouden. Het gaat uitlsuitend om het intrekken van de verkeersmaatregelen op de Nuonweg waardoor dat deel van de Overdiemerweg gesloten wordt", aldus de supermarkt.

Ook bracht de Hypermarkten een verkeersrapport op tafel waarin staat dat de sluiting van de weg voor onveilige situaties gaat zorgen. Volgens het rapport blijft het westelijke deel van de Nuonweg open en heeft die een aansluiting met A1. Rechtsaf slaan is echter niet op een veilige manier mogelijk. Er zou volgens het rapport een verkeerslicht moeten komen.

Daarmee verplaatst de discussie zich langzaam naar de rechtbank. Met aan de ene kant de grote voorstander van het sluiten van de weg, de gemeente Diemen. En aan de andere kant de groeiende groep tegenstanders: Maxis, bewoners van IJburg en de gemeente Muiden. Amsterdam stelt zich nog neutraal op in de discussie, ook al wil de nieuwe coalitie nu dat de weg open blijft.

De gemeente Diemen ziet de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet. "Het college van B&W is van mening dat de besluitvorming over het verkeersbesluit zorgvuldig is gedaan", aldus een woordvoerder van de gemeente. Hypermarkten denkt daar anders over: "Onze verwachting is dat de rechter ons op twee gronden gelijk geeft. De belangen van ons en dat de alternatieven niet zijn onderzocht. Diemen stelt niks tegenover verkeerskundig onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren. Waarom is gaandeweg het proces niet onderzocht of het haalbaar was om de Nuonweg open te houden? Dat is de kern. Belangen van hypermarkten zijn nooit meegewogen, dat gaat enorme schade lijden." De Maxis claimt dat ongeveer 30 procent van het bezoek van IJburg komt. Als de Nuonweg dicht is, is het bereiken van de Maxis voor een IJburger ineens mijl op zeven.

Nieuw: verkeersrapport waarin staat dat afsluiten zelfs onveilig is

Ook zet Hypermarkten grote vraagtekens bij de enorme kosten die de gemeente Diemen steeds noemt als argument. "Amsterdam meldde in het begin van de discussie dat het 5 miljoen euro zou kosten om het hele inrichtingsplan aan te passen als de Overdiemerweg open blijft. Daar zit ook een deel grond verwerven in, maar dat is nu niet meer nodig. De NUON heeft nooit verzocht om de grond aan te kopen. Dat is nergens als voorwaarde gesteld. Wij waren al heel ver in het overleg met NUON om de weg te asfalteren en te onderhouden", aldus Hypermarkten. De verwachting was dan ook dat deze gesprekken gewoon tot een akkoord zouden leiden. Er waren al offertes voor het opknappen van de weg. "Dat komt niet in de buurt van de vijf miljoen euro."

Wanneer de rechter een uitspraak doet over de voorlopige voorziening is nog niet bekend. De weg moet over enkele weken dicht, de Maxis hoopt dat er dan al meer bekend is over de voorziening.

De behandeling van de stapel bezwaren was vorige week