Buurtraad komt eraan

MUIDEN - Muider en Muiderbergers moeten meer betrokken worden bij politieke beslissingen. Zeker met de fusie in het vooruitzicht. De wijkraad komt eraan.

door Christian Pfeiffer

Dat is in ieder geval de wens van de politieke partij Ons Muiden Muiderberg. Die had bij de verkiezingen dit punt ook hoog op de agenda staan. Het eerste voorstel om meer Muiders en Muiderbergers te betrekken bij politieke beslissingen is ondertussen uitgewerkt: er moeten stads-, dorps- en wijkraden (naam nog niet helemaal uitgekristalliseerd) komen. In de politiek is er steun hiervoor.

Fusie
Zoals bekend moet Muiden op 1 januari 2016 fuseren met Naarden en Bussum. Die fusie lijkt er echt te gaan komen en daarom moet er vaart gemaakt worden met het idee om burgers meer bij de politiek te betrekken. In 2016 moet het immers al lopen.

In Naarden zijn er al ideeën die zo kunnen worden overgenomen, zo schrijft OMM aan de rest van de gemeenteraad. "In Naarden wordt burgerparticipatie actief ingezet bij verschillende projecten. (...) Bewoners mogen op een relatief hoog participatieniveau meewerken aan de plannen en de gemeente mag alleen beargumenteerd afwijken van de plannen." Omdat Muiden dan ook samengaat met Naarden lijkt het OMM een goed idee omdat in Muiden en Muiderberg ook te gaan doen.

De Muider politiek ziet het idee wel zitten. Alleen de naam is nog een discussiepunt. De vraag is of de naam wijkraad wel mag bijvoorbeeld. Ook moeten er nog stappen worden gezet over de beslissingsbevoegdheid van dit soort bewonersraden. Er wordt na de zomer verder over gepraat.