Het eindfeest van De Triangel bood weer een mooi podium aan de kinderen van de Muziektuin van Joachim Bosboom.
Het eindfeest van De Triangel bood weer een mooi podium aan de kinderen van de Muziektuin van Joachim Bosboom. Foto: Lisa van Dorp

Kinderbands van Joachim veroveren Weesper podia

WEESP – De naam Joachim Bosboom duikt steeds vaker op bij muzikale evenementen in Weesp. Als oprichter en begeleider van kinderbands en zelf muzikant in een coverband brengt hij Weesp regelmatig tot muzikale hoogten. De laatste keer was op Koningsdag, waar hij met drie van zijn bands een volledig optreden verzorgde op het Grote Plein. Volgend doel is doorstomen met zijn bands naar een prominent podium in Weesp tijdens het Sluis-en-bruggenfeest in augustus.

door Ruth van Kessel

Het is 2004 als Joachim Bosboom als vader zijn entree maakt op de Weesper basisschool de Triangel. Geen toeval dat de musicus – coördinator en docent van Muziekschool Amsterdam, afgestudeerd als jazzpianist, maar vooral actief in de popmuziek – de Triangel uitkoos voor zijn kinderen, want de school heeft kunst en cultuur hoog in het vaandel. "Toen ik in 2006 aan de leiding voorstelde om naschoolse muzikale activiteiten aan te bieden, waren ze meteen enthousiast en mocht ik mijn gang gaan", vertelt Bosboom. Het initiatief ontwikkelde zich tot de Muziektuin: naschoolse muzieklessen voor basisschoolkinderen van groep 4 tot en met groep 8. Het werd de bakermat van veel muzikaal talent in Weesp.

Welke bands kwamen uit de Muziektuin voort?
"Het meest bekend in Weesp is Broken Strings, op de Triangel begonnen als Noizz. Dat was een heel getalenteerd groepje enthousiaste jongens en meisjes die meer dan gemiddeld bezig waren met muziek. Na de basisschool gingen zij onder begeleiding van Weesper gitarist Raoul Ferreira verder als Broken Strings en hebben ze vaak opgetreden tijdens het Bandjesfestival in de City of Wesopa en ze hebben dit jaar een goede tweede plaats gehaald in Weesp Got Talent van Zone 1380. Nu gaat het spannend worden met deze band, want een paar van hen zijn klaar met de middelbare school en gaan studeren. Ik hoop dat ze een manier vinden om bij elkaar te blijven. Een andere groep met de mooie naam Pokkeherrie trad ook vaak samen op, maar zij stopten toen ze van de basisschool gingen. Met de huidige groep 8-band ga ik volgend schooljaar verder op de donderdagavond. "

De kinderen spelen bij jou vanaf dag één samen in een band?
"Klopt. Mijn filosofie is dat kinderen het meeste leren van samenspelen en toe te werken naar een optreden. En dan maakt het niet uit of het ene kind net begint met muziek maken en de ander al meer ervaring heeft. Je kunt het met muziek zo moeilijk of gemakkelijk maken als je wilt. Het komt voor dat ik kinderen in een band op verschillende niveaus begeleid, dan is het continu schakelen. En hard werken, maar omdat het zo leuk is levert het juist veel energie op."

En om die energie gaat het?
"Die energie krijg je van het plezier van het met elkaar spelen. Bij mij hoef je niet te oefenen, je komt en je doet je ding. Door te spelen krijg je succeservaringen: 'hoor eens, het lukt me!' Daar krijg je gemotiveerde kinderen van en dan hoor je later dat ze thuis juist wel veel oefenen. Uit zichzelf, niet omdat het moet. Optreden is dan de ultieme beloning met het resultaat en de waardering van het publiek."

Samen toewerken naar een succeservaring, daar gaat het om'

En direct na de vakantie wacht een podium op het S&B-feest?
"Ja, te gek hè. Het optreden van de drie Muziektuin Kidbands, de ouderband van de Triangel en Broken Strings via Zone 1380 op Koningsdag was een groot succes. RGB Events heeft ons gevraagd of we ook willen optreden tijdens het S&B-feest. Dat is natuurlijk geweldig. Welk kind kan zeggen 'ik sta op het Sluis-en-bruggenfeest'? Als dat geen succeservaring is!"