In het verweer tegen brug

MUIDERBERG - Omwonenden vrezen de nieuwe spoorbrug die bij Muiderberg gebouwd moet worden. Zij hebben de steun van de gemeenteraad.

Bij het knooppunt Muiderberg wil Rijkswaterstaat een nieuwe spoorbrug bouwen: onderdeel van de aanleg van de nieuwe A1 en A9. Een spoorbrug van 55 meter hoog. Buurtbewoners zijn boos en vrezen voor geluidsoverlast. Voor sommige huizen zou de geluidsbelasting stijgen van 54 naar bijna 70 db. De bewoners hebben zich verenigd in het buurtschap Hakkelaar en gaan de strijd aan.

'Sinds de aanleg van de A1 in de jaren vijftig van de vorige eeuw is het geluidsniveau, door diverse verbredingen, in het buurtschap gestaag toegenomen zonder dat daar adequate voorzieningen voor werden getroffen. Ook de aanleg van de Flevospoorlijn in de jaren tachtig deed 'zijn duit in het zakje'', zo schrijven zij op hun website Hakkelaarsbrug.nl.
De bewoners willen alles op alles zetten om Rijkswaterstaat te dwingen om geluidsbeperkende maatregelen te nemen rondom de nieuwe spoorbrug. Rijkswaterstaat heeft voor de bouw van de brug een aanpassing voorgesteld in de besluiten die zijn genomen rondom de aanleg van de nieuwe A1. De eerste stap is nu om deze wijziging aan te vechten.

Er is steun vanuit de gemeenteraad. Die nam maandag een zienswijze aan die naar Rijkswaterstaat gaat en waarin staat dat de gemeente wil dat er afdoende maatregelen worden genomen. "Reeds eerder hebben wij ten aanzien van veranderingen in het woon- en leefklimaat van onze bewoners aangegeven dat, indien sprake is van een verslechtering, wij vanuit Rijkswaterstaat de maximale inspanning verwachten om deze bijkomende overlast voor onze bewoners te beperken. Bij voorkeur met maatregelen aan de bron en door middel van maatwerk op locaties waar dit niet mogelijk is."