De plek van de gesloopte brandweerkazerne
De plek van de gesloopte brandweerkazerne Foto: Marieke van Veen

'Nu al schade en 't ergste komt nog'

WEESP - Omwonenden van de gesloopte brandweerkazerne houden hun hart vast. De sloop bracht al de nodige schade en overlast met zich mee, maar hoe gaat dat straks als er geheid en gebouwd moet worden ten behoeve van het nieuwe winkelgebied?

Toen begin mei de sloop van de oude brandweerkazerne aan de Achtergracht van start ging, was het voor de bewoners van de Achtergracht, Singelstraat en Emmastraat wel even slikken. De deuren en kozijnen stonden soms te trillen in de sponningen en hier en daar gleed er een dakpan van het dak.
Bij Norman Pondman aan het eind van de Emmstraat ontstond er zelfs een rioolbreuk (zie p7). Hij kampte lange tijd met stankoverlast en heeft uiteindelijk de buizen onder het huis en de tuin moeten laten vervangen en herstellen: "De hele tuin lag open. Het was hier een bouwput."
Hij vreest straks nog veel meer schade als de herontwikkeling van het winkelgebied begint. "Aan de kant van de huizen wordt trillingsarm geheid, maar de rest gaat op de gebruikelijke hydraulische manier. Het is wachten op nog meer problemen. Dit zijn allemaal oude huizen, gebouwd op huiden. Verzakkingen zijn bijna niet te voorkomen."

De gemeente Weesp vertrouwt op een goede afloop. Een woordvoerster laat weten dat het palenplan voor de nieuwbouw een uitgekiend plan is, gemaakt op basis van richtlijnen en zorgvuldige analyses: "Enerzijds om de overlast te beperken, anderzijds om schade te voorkomen. Dat is ook een eis van de verzekering van de aannemer." Mocht er toch schade zijn of nog ontstaan? "Dan is de aannemer hiervoor verzekerd. Vanuit deze verzekering zullen schadegevallen behandeld worden."