Provincie steunt fusie

MUIDEN - Een belangrijke stap in het proces van de fusie van Muiden, Naarden en Bussum. De provincie Noord-Holland is akkoord. Ook met een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder.

Dat heeft Provinciale Staten (het bestuur van de provincie) maandag besloten. Bijna alle partijen gingen akkoord met het plan om Muiden, Naarden en Bussum te laten fuseren tot een gemeente en de Bloemendalerpolder aan Weesp te geven. Die gemeente blijft zelfstandig en als compensatie mag Weesp de hele wijk in de Bloemendalerpolder de komende jaren ontwikkelen.

Muiden is overigens fel tegen die grenscorrectie. De plannen zijn onlangs ook iets aangepast. De zorgboerderij Hoogerlust en het Pippi-Langkoushuis blijven gewoon op Muider grondgebied liggen. Ook Bussum is tegen de correctie, maar de protesten blijken nu dus niet te hebben gewerkt. De fusie van Muiden komt nu snel dichterbij. Bij het akkoord van de provincie zijn ook een groot deel van de zorgen om de KNSF-claim weggenomen.

Linksom of rechtsom, in principe belooft de provincie dat Muiders, Bussumers en Naarders nooit lang de dupe mogen worden van de claims die nog steeds boven de markt hangen omdat er nog steeds geen huis staat op het KNSF-terrein. Het Rijk moet gaan meebetalen. Er moeten nog wel een aantal stappen worden gezet voordat de fusie daadwerkelijk door kan gaan op 1 januari 2016.

Het voorstel wordt nu van de provincie Noord-Holland naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gestuurd. Die gaat ernaar kijken en stuurt het naar verwachting dit jaar nog door naar de Tweede Kamer. Die neemt de uiteindelijke beslissing. Daarna buigt de Eerste Kamer zich er nog over, dat is een formaliteit.