Eric van Dijk: 'De organisatie zorgt voor een professionele step voor elke deelnemer.'
Eric van Dijk: 'De organisatie zorgt voor een professionele step voor elke deelnemer.' Foto: Ruth van Kessel

Steppen voor Stichting Semmy. Wie doet er mee?

WEESP – Wie stept er mee de Cauberg in Limburg op? En niet één keer, maar twintig keer? Berg op, berg af? Weesper Eric van Dijk organiseert 5 oktober de 'Step4Semmy', de eerste stepchallenge die in Nederland wordt gehouden. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Semmy.

door Ruth van Kessel

Uit betrokkenheid bij Weesper Stichting Semmy, een goed doel dat geld inzamelt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen, organiseert Eric van Dijk deze challenge: met professionele steps moet de Cauberg bij Valkenburg in Limburg twintig keer worden bedwongen. De berg heeft een klimlengte van 1450 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 % en zelfs een stuk van 12%. In totaal legt de stepper een afstand van 58 kilometer af. "Dat is echt een fikse uitdaging", lacht de organisator, die door het lopen van marathons en andere loopevenementen zichzelf "best getraind" noemt. "Maar het is te doen, als je er maar voor zorgt ontspannen op de step te staan." Alle deelnemers worden wel geacht een sponsorbedrag van 500 euro mee te brengen, want daar gaat het de organisator om. Van Dijk: "Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker doorgaat. Het geld is keihard nodig."

Waarom steppen?
"Steppen met autopeds associeer je toch al snel met kinderen. We hebben vroeger toch allemaal gestept? Ik wil wat groots en nieuws neerzetten, iets met een hoog sportief gehalte dat toch haalbaar is. Bij steppen gebruik je zowel je loop- als je fietsspieren intensief, maar wel afwisselend. Ik hoop op deelnemers uit het hele land en natuurlijk ook dat veel Weespers zich aangesproken voelen door deze fysieke uitdaging."

Hoe komen deelnemers aan een step?
"De organisatie stelt die gratis ter beschikking. Niet alleen op de dag van de Semmy StepChallenge zelf, maar ook tijdens de trainingsdagen en -avonden. Ik ben bezig met stepverenigingen om dat voor elkaar te krijgen. De eerste trainingsavond is 18 juni in Woudenberg. Er hebben zich al 20 mensen aangemeld."

Waar hoop je op?
"Op een hele Cauberg vol met steppers! In file de berg op! Ik kijk wel eens jaloers naar het goededoelenevenement Alpe d'HuZes, met een enorme opbrengst aan sponsorgelden. Als de Cauberg toch eens de Semmy's Alpe d'HuZes zou mogen worden. Wat zou dat fantastisch zijn voor al die kinderen die als ze geconfronteerd worden met de diagnose hersenstamkanker hun doodvonnis getekend zien en in hele korte tijd overlijden. Met het geld is onderzoek mogelijk en is er dus kans op een goede behandeling. Een kans die er nu niet is."

'In totaal legt de stepper een afstand van 58 kilometer af'

De Stichting Semmy bestaat zes jaar, wat is er bereikt?
"De Stichting Semmy is uitgegroeid tot een vraagbaak voor ouders van kinderen die getroffen worden door hersenstamkanker. Semmy financiert een onderzoeksteam aan de VUMC dat voorzichtige resultaten boekt en hiermee internationaal de aandacht trekt. Omdat hersenstamkanker relatief weinig kinderen treft - toch 18 per jaar! - is het voor de farmaceutische industrie niet interessant om er geld in te steken. Dankzij de Stichting Semmy krijgen die kinderen toch een kans."

Hoe promoot je de Step4Semmy?
"Via www.step4semmy.nl en Facebook kunnen mensen alle informatie vinden. Daarnaast vertelt onze ambassadrice Wendy van Dijk – nee, geen familie – binnenkort bij RTL Late Night over acties voor Stichting Semmy. Ik hoop dat iedereen die ervan hoort net zo enthousiast wordt als ik."