Jeffrey Veldt van Spar hoopt dat klanten de service weten te vinden.
Jeffrey Veldt van Spar hoopt dat klanten de service weten te vinden. Foto: Ruth van Kessel

Vers eten zonder te hoeven koken

WEESP - Spar Veldt in Weesp levert sinds half mei maaltijdservice 'Eet smakelijk' aan mensen voor wie dagelijks koken een te grote opdracht is. Zij richten zich met deze service vooral op ouderen, die door het overheidsbeleid steeds langer thuis wonen. De service is nog wel een pilot: over drie maanden evalueert de Spar of het initiatief omarmd wordt door Weesp.

door Ruth van Kessel

De overheid wil al jaren dat ouderen steeds langer op zichzelf blijven wonen. En omdat er elke avond een maaltijd gegeten moet worden, is dat een dagelijkse terugkerende klus: boodschappen doen, koken en vervolgens de afwas. De Spar is niet nieuw met hun maaltijdservice, die ze de naam 'Eet Smakelijk' hebben meegegeven, want ook organisaties als Apetito verzorgen met hun dienst 'Tafeltje Dekje', al jaar en dag maaltijden aan huis. En dan heb je nog de kant-en-klare maaltijden in supermarkten. Toch denkt Spar Holding iets toe te voegen aan de markt. Een gesprek met Jeffrey Veldt van de Spar in Aetsveld:

Wat is maaltijdservice 'Eet Smakelijk'?
"Mensen kunnen allerlei kant-en-klare maaltijden en menu's bij ons bestellen, die we vervolgens thuisbezorgen of die in de winkel kunnen worden opgehaald. Dat kunnen reguliere maaltijden zijn, maar ook natriumbeperkt, vegetarisch of zelfs gemalen varianten. En soepen, salades en toetjes. Alles wordt door koks vers klaargemaakt, snel teruggekoeld en luchtdicht verpakt. Hierdoor blijft het zonder conserveringsmiddelen 12 dagen houdbaar en wordt de voedingswaarde niet aangetast."

Goed ondernemerschap?
"Natuurlijk is de maaltijdservice commercieel aantrekkelijk voor ons, maar we lossen er ook een maatschappelijk probleem mee op. Het mes snijdt aan twee kanten."

Spar springt in op een behoefte?
"Spar zit vaak in de wat meer afgelegen gebieden, waar voorzieningen voor ouderen vaak ver weg zijn en de buurtsuper een bredere functie heeft. Spar Holding ging in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat leidde tot een intentieverklaring in oktober, waarbij is afgesproken dat Spar gestimuleerd wordt om met haar aanbod en diensten de zelfredzaamheid van buurtbewoners te ondersteunen. De maaltijdservice is hiervan een goed voorbeeld."

'De service is commercieel, maar lost ook een probleem op'

Waarom eerst een pilot?
"Spar probeert het concept uit in verschillende soorten omgevingen en past het daarop aan. Er lopen nu twaalf pilots, waarbij je nu al kunt zeggen dat de pilot in Bilthoven een groot succes is en veel mensen gebruikmaken van deze service. Hoe het in Weesp gaat lopen, weet ik nog niet. We hebben het gemeld bij het WMO-loket en Versa Welzijn; zij kunnen mensen dan wijzen op de service. We zijn nu twee weken bezig en hebben nu een paar klanten die al meerdere keren wat besteld hebben. De reacties zijn positief, maar het loopt nog niet storm."

Wat zijn de plussen en minnen?
"Plussen zijn de kwaliteit en variatie in maaltijden. Maar de wijze van bestellen kan beter. Mensen moeten in Aetsveld in de winkel bestellen en dat is natuurlijk niet handig. We zitter araan te denken om dat online te gaan regelen, maar zover zijn we nu nog niet. Mensen hebben de keuze om de maaltijden zelf op te halen óf ze te laten bezorgen, maar dan moeten ze wel bezorgkosten betalen. Een ander aandachtspunt is dat de service nog niet goed zichtbaar is, daar moeten we ook nog aan werken. Gelukkig staan de gemeente Weesp en Versa Welzijn positief tegenover het initiatief, dus dat gaat zeker helpen."