FC Weesp verloor te veel duels.
FC Weesp verloor te veel duels. Foto: Yannick uit den Boogaard

'Mager zesje'
voor FC Weesp

WEESP - De voortekenen waren zo goed voor FC Weesp. Enkele maanden voor dit voetbalseizoen leek de ploeg te promoveren naar de eerste klasse, maar kwam net tekort. "Het moest komend jaar maar gebeuren", zo klonk het na een jaar met vaak erg goed voetbal. Maar dat je niet kunt bouwen op eerder behaalde resultaten bleek al snel. Het voetbal van FC Weesp was afgelopen jaar een stuk slechter en er werd te vaak verloren. "Al met al een jaar met een mager zesje", zegt vertrekkend FC Weesp-coach Karel Knaap.

door Sjoerd Stoop

De tegenvallende resultaten - FC Weesp werd slechts zesde - zorgen ervoor dat Knaap een ontevreden gevoel overhoudt aan het afgelopen jaar. "Zeker als je op een haar na niet de eerste klasse weet te halen, dan weet je dat er veel van je verwacht wordt en verwacht je er zelf ook veel van. We hebben erop gehoopt, maar we kwamen zeker de tweede helft van het jaar veel tekort. Erg jammer."

Dat FC Weesp het succesjaar geen vervolg kon geven, heeft volgens Knaap meerdere redenen. "We hebben er met z'n allen te veel van verwacht. Dat geldt niet alleen voor de staf en de spelers, maar ook voor de club. We dachten het wel even te doen. Daarnaast hebben ook de tegenstanders ons anders benaderd; we waren nu de te kloppen ploeg. Daar komt nog eens bovenop dat we zelf slechter speelden. De sterke krachten van een jaar geleden speelden veel minder. Ze scoorden eerste achten, nu maar zesjes. Als je dat doet, wordt je afgestraft. Dat bleek ook. Dat heeft me soms heel boos gemaakt en dat heeft het team meerdere keren ondervonden."

Vertrek
Karel Knaap maakte afgelopen herfst bekend te stoppen als hoofdcoach van FC Weesp. De Almeerder heeft twee jaar achter de rug: een topjaar en het teleurstellende seizoen 2013-2014. Toch houdt Knaap een goed gevoel over aan zijn jaren als coach van FC Weesp. "Het waren twee hele leuke jaren. Qua club klopt FC Weesp, de sfeer was steeds erg goed en het was ook erg prettig om met zo'n goede spelersgroep te werken. Je merkt dat we met z'n allen heel veel stappen hebben gezet de afgelopen twee jaar. Daar gaat FC Weesp nog veel aan hebben de komende jaren."

Opvolger
Knaap wordt opgevolgd door de Weesper Mario Rijnsburger, al jaren aan de club verbonden en de laatste tijd de rechterhand van de hoofdcoach. "Daar heeft de club een goede stap mee gezet. Mario kent de club en ook de spelersgroep door en door en heeft een goede leerschool gehad. Je moet even afwachten hoe het gaat lopen, maar aan vertrouwen zal het niet ontbreken. Ze hebben nu een goede coach."

'We hebben er met z'n allen te veel van verwacht het afgelopen jaar'

Toekomst
Knaap heeft er alle vertrouwen in dat FC Weesp het het volgend jaar weer goed gaat doen. "Dat komt omdat ze een goede spelersgroep hebben, maar ook omdat ze van het afgelopen jaar veel geleerd hebben. Ze weten nu ook hoe het anders moet. FC Weesp gaat volgend jaar gewoon weer meedoen om de bovenste plaatsen."

Zelf vertrekt de coach naar Hooglanderveen, dat twee klasses lager speelt dan FC Weesp. "Dat gaat totaal anders worden. Mensen hebben me raar aangekeken toen dat bekend werd. Maar Hooglanderveen speelt dan wel wat lager, maar heeft het doel om de komende jaren een paar grote stappen te maken. Dat trekt me ook zo aan in deze klus. Hooglanderveen kan nog promoveren naar de derde klasse en heeft als doel om snel de tweede klasse te halen. Daar gaan we nu aan werken. Het zou goed kunnen dat we FC Weesp een keer tegenkomen. Laten we het hopen."