Voorgestelde correctie. Rood: huidige gemeentegrens. Blauw: voorgestelde nieuwe grens.
Voorgestelde correctie. Rood: huidige gemeentegrens. Blauw: voorgestelde nieuwe grens.

Provincie blijft bij nieuwe grens Bloemendalerpolder

MUIDEN - Ondanks verzet uit Muiden, Naarden en Bussum wil Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur) van de provincie Noord-Holland dat de Bloemendalerpolder naar Weesp gaat. Alleen het Pippi Langkoushuis blijft in Muiden.

door Christian Pfeiffer

Dat staat in het definitieve advies van Gedeputeerde Staten over de voorgenomen fusie van Muiden, Naarden en Bussum. Het plan was al langer bekend, maar het is nieuw dat Gedeputeerde Staten de plannen voorzet, ondanks felle kritiek van onder meer Muiden. Volgens het advies is het belangrijk dat de nieuwe woonwijk die in de polder wordt ontwikkeld (2750 huizen) door één gemeente wordt begeleid. Weesp blijft de komende jaren zelfstandig en wordt door de nieuwe woonwijk juist sterker, zo redeneert Gedeputeerde Staten. Een klein deel van de Bloemendalerpolder, waar het Pippi Langkoushuis staat, moet nog wel Muider grondgebied blijven. Een nieuw idee van, nota bene, Weesp.

Schulden
Het advies voor de fusie moet nog wel door Provinciale Staten van de provincie worden goedgekeurd. In het 51 pagina's tellende document wordt de fusie voor de rest helemaal dichtgetimmerd. Zo staat er te lezen dat de provincie verwacht dat door de ontwikkeling van het KNSF-terrein Muiden dit jaar een begrotingstekort van ruim 13,8 miljoen euro oploopt. Voor de komende jaren loopt dit naar verwachting op naar 29 miljoen euro. Om Muiden aantrekkelijk te maken voor een fusie met Naarden en Bussum moet dit geld van het Rijk komen. Lees: Muiden moet op 1 januari 2016 zonder schulden trouwen met Naarden en Bussum.
OZB
Als tegenprestatie wil het Rijk dat de OZB-heffing voor Muiders de komende tien jaar naar het maximum wordt verhoogd (de zogeheten artikel 12-status). Muiden en de provincie vinden dit geen goed plan en proberen het voor elkaar te krijgen dat de maatregel alleen voor 2015 gaat gelden. Daar zijn de partijen nog niet uit.
Voelen
Duidelijk is wel dat Muiders de fusie in de portemonnee gaan voelen. Want met het verlies van de bouwgrond in de Bloemendalerpolder loopt de gemeente straks inkomsten mis. En ook de gemaakte kosten van de gemeente Muiden in het project Bloemendalerpolder worden door de provincie niet vergoed. Die zijn voor kosten van de nieuwe gemeente.