Negatief advies provincie

MUIDEN - Een belangrijk adviesorgaan van de provincie Noord-Holland, de Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (ARO), heeft een negatief advies uitgebracht over de bouwplannen op het KNSF-terrein en de geplande buitenhaven.

door Christian Pfeiffer

De commissie boog zich vorige week woensdag over allebei de plannen. De bezwaren van de commissieleden waren bij beide plannen ongeveer hetzelfde: het aangezicht van Muiden dreigt te veel aangetast te worden door de plannen. Op het KNSF-terrein moet woonwijk De Krijgsman komen en voor de kust van Muiden een nieuwe haven.

Bij de plannen voor de buitenhaven had de commissie vooral bezwaar tegen het verdwijnen van het havenaanzicht met het Muiderslot, de omvang van de haven, de komst van een grote parkeerplaats en de geplande weg over het KNSF-terrein.

De commissie was ook kritisch over de nieuwbouwplannen voor de nieuwe wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein. Daar vrezen de commissieleden voor de openheid van het landschap rond de Westbatterij en rond het Kruitpad. Ook de aanleg van wegen tast het gebied te veel aan.

Het advies kan verstrekkende gevolgen hebben. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland moeten nog akkoord gaan met de plannen. De Muider PvdA is blij met het negatieve advies. "Over het algemeen nemen Gedeputeerde Staten de conclusies van de ARO-commissie over. De kans dat de gemeente teruggefloten wordt, is dus vrij groot. Misschien komen we toch weer uit op ons plan voor 600-800 woningen", aldus fractievoorzitter Jan Hylkema.