Sandra Deuling van Ons Muiden Muiderberg ziet dat haar partij in de raad komt.
Sandra Deuling van Ons Muiden Muiderberg ziet dat haar partij in de raad komt. Foto: Yannick uit den Boogaard

OMM in de raad

MUIDEN – Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn winnaars (OMM, vanuit het niets met twee zetels in de nieuwe raad), verliezers (VVD en CDA, van 4 naar 3, respectievelijk 3 naar 2 zetels) en partijen die stabiel bleven (D66 en PvdA, beide drie zetels), maar op voorhand is er geen partij die niet kan meedoen aan het nieuwe dagelijks bestuur. "Het wordt erg interessant", liet VVD-leider Jens Duyts weten nadat de uitslag bekend was. Duyts gaat als voorman van de grootste partij zo snel mogelijk met de partijen rond de tafel om een nieuw college te vormen.

Eén ding is zeker: Muiden is veel trouwer aan de stembus dan de meeste andere gemeenten in Nederland, want bijna twee op de drie (64,85 procent) stemgerechtigden nam het rode potlood ter hand. Dat is zelfs meer dan de bijna 60 procent van vier jaar geleden.

Tik op de neus
Van alle partijen kreeg de VVD de meest gevoelige tik op de neus. Vier jaar geleden stemden nog 914 mensen op de VVD, maar nu zijn het er nog 691. Ook het CDA zag veel kiezers verdwijnen: van 617 naar 495. Gezien de uitslag is het aannemelijk dat de meeste kiezers naar Ons Muiden Muiderberg zijn gegaan. Deze partij kwam min of meer uit het niets opzetten de afgelopen tijd, maar sleepte wel 602 stemmen in de wacht. D66 groeide in veel andere gemeenten, maar niet in Muiden, zij het dat de stemmers op deze partij wel trouw zijn: 662 in 2010 om 653 nu. De PvdA tenslotte ging van 756 naar 683 stemmers.
Verder is er een opvallende verschuiving in de zetelbezetting bij de VVD. Op basis van drie zetels zou Henny Timmerman, die derde op de lijst staat, in de raad komen. Maar Erik Pieter Vlaanderen haalde maar liefst 299 voorkeurstemmen - verreweg de meeste in Muiden - en komt alsnog in de gemeenteraad.
Op pagina 3 staan de reacties van de lijsttrekkers.