Spanning bij de uitslagen.
Spanning bij de uitslagen. Foto: Yannick uit den Boogaard

Onderhandelingen college:
iedereen kan met iedereen

MUIDEN – "Het valt mij op dat we eigenlijk dezelfde situatie hebben als vier jaar geleden, want de partijen zitten weer redelijk bij elkaar in de buurt."

Deze bondige samenvatting van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Muiden kwam van burgemeester De Pater-van der Meer en slaat de spijker op zijn kop. In Muiden zijn nu eenmaal geen partijen die er met kop en schouders bovenuit of juist met voeten en benen onderuit steken en dat maakt op voorhand de collegeonderhandelingen spannend en ongewis. Het ligt voor de hand dat VVD, PvdA en D66 als de drie grootste partijen als eerste gaan proberen om een college te vormen. Maar het is daarbij zeer de vraag in hoeverre de andere partijen het afwijkende standpunt van de PvdA in de discussie rond het KNSF-terrein kwalijk nemen. Maar de PvdA kan net zo goed met D66 en OMM een coalitie vormen, waarmee de VVD als grootste partij buitenspel komt te staan. En zo zijn er nog veel meer opties.

Jens Duyts, voorman van de VVD, is tevreden dat zijn partij weer de grootste is geworden, ook al is de partij in het aantal kiezers de grootste verliezer. "Daar zijn we natuurlijk blij mee." Volgens hem worden de coalitieonderhandelingen pittig. "Als je naar de zetels kijkt, wordt het heel lastig om een coalitie te vormen." Hij is vooral benieuwd wat de PvdA gaat doen met het standpunt over het KNSF-terrein. "Zit daar nog beweging in of blijft het bij een halsstarrig njet, dat zullen we zien." Verder weet Duyts niet wat hij aan OMM heeft. "Die partij heeft geen standpunten, maar ik ben daar wel heel benieuwd naar."
Sandra Deuling schuift maar wat graag aan bij de collegeonderhandelingen, "want als je deel uitmaakt van het dagelijks bestuur kun je echt wat bereiken". CDA-lijsttrekker Dirk Jan Methorst is als enige zwaar teleurgesteld. "Wat de oorzaak is? Ik heb daar zo mijn gevoelens over, maar wil daar geen uitspraken over doen." Wat de besprekingen voor het college betreft: Methorst laat het op hem afkomen. "We wachten het allemaal af." Jan Hylkema van de PvdA is tevreden over de uitslag. "Op acht stemmen na zijn we de grootste partij en dat is tegen de landelijke trend in. Dat is gewoon goed." Wat het college betreft ziet hij een sleutelrol voor OMM. "OMM zal kleur moeten bekennen."

Werner van Bastelaar, lijsttrekker D66, ziet in de uitslag handvatten genoeg voor een brede coalitie. "Het gaat er de komende tijd vooral om dat er zoveel mogelijk neuzen in dezelfde richting staan."

De stemmen worden geteld.