Grazen hier binnenkort schapen?
Grazen hier binnenkort schapen? Foto: Christian Pfeiffer

250 schapen op schansen leveren Weesp veel geld op

WEESP - Door de gereconstrueerde schansen van Weesp door een kudde van 250 schapen te laten begrazen, bespaart de gemeente op jaarbasis ruim 75.000 euro. Zo werd vorige week aan de gemeenteraad verteld.

door Christian Pfeiffer

De raadsleden kregen een update over de voortgang van de plannen om de Rooseboom en Draaijerschans in oude luister te herstellen. Er was goed en slecht nieuws.

Slecht nieuws
Het slechte nieuws was dat door allerlei, gedwongen, aanpassingen de reconstructie van de schansen ruim 235.000 euro duurder wordt. De provincie Noord-Holland gaat daar, net zoals bij de huidige plannen, zeer waarschijnlijk 75 procent van vergoeden waardoor Weesp 60.000 euro extra op tafel moet leggen. Ook staat de ontwikkeling van de plannen al sinds een paar maanden stil.

Goed nieuws
Er was ook goed nieuws over het plan om de schansen ingrijpend te reconstrueren: er komen bijvoorbeeld meer bomen bij dan er worden gekapt. 98 bomen worden weggehaald, minimaal 130 aangeplant. Ook werken gemeente en natuurbeschermers Kees en Bianca de Graaf sinds kort nauw samen om de plannen uit te werken zonder schade aan de natuur te berokkenen.

Schapen
Als een konijn uit een hoge hoed werd ook het plan gepresenteerd om schapen op de schansen te laten grazen. Dat is ruim 75.000 euro goedkoper dan motorisch maaien, de schapen ontzien beschermde diersoorten, vergroten de biodiversiteit en hebben bovendien ook nog eens een educatieve werking. Bij andere vestingsteden worden schapen al met succes ingezet. De 250 schapen zouden vier keer per jaar een week neerstrijken in Weesp en van schans naar schans trekken.

De gemeenteraad gaat zich over het idee buigen. Het plan is om nog dit jaar de schapen eens een keer op proef te laten komen. Verder moet de raad nog groen licht geven omdoor te gaan met de reconstructie van de schansen. Stoppen met de plannen zou nu ruim 60.000 euro kosten en 200 ambtelijke uren.

Daar lijkt de gemeenteraad niet aan te beginnen. VVD, WSP, CDA en D66 staan nog steeds achter de reconstructie, zo vertellen ze deze week in het WeesperNieuws.

Precies een jaar geleden ging de gemeenteraad akkoord met het opknappen van de oude vestingwerken rondom Weesp. Sindsdien zijn er vooral plannen gemaakt in nauw overleg met de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.