Erik Pieter Vlaanderen (rechts) is tegen de plannen.
Erik Pieter Vlaanderen (rechts) is tegen de plannen. Foto: Matthijs Win

Gemeenteraad bevestigt besluit woningbouw KNSF

MUIDEN - De gemeenteraad is definitief akkoord met het hoofdlijnenakkoord voor bebouwing van het KNSF-terrein.

door Matthijs Wink

Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad opnieuw over De Krijgsman. Begin februari had de raad al ingestemd met de hoofdlijnen voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk op het KNSF-terrein, inclusief de daarbij behorende financiële afspraken. Aangezien toen nog niet alle stukken beschikbaar waren, stond het onderwerp opnieuw op de agenda.

Aan de standpunten van de diverse partijen was niet veel veranderd. D66 en CDA hielden het kort: ze zijn voor de plannen en wat hen betreft waren alle standpunten en meningen al uitgewisseld. "Ik ben al klaar mee", zei mevrouw Rijnja nadat er wederom over diverse punten gediscussieerd werd.

De PvdA was ook nu weer fel tegen de plannen. Volgens de partij komen er geen sociale woningen, is het op drijfzand gebaseerd en loopt Muiden het risico minimaal 10 jaar een veel hogere OZB-belasting te betalen. Dat laatste was ook voor de - verdeelde - VVD-fractie een punt. De heer Vlaanderen vroeg de wethouder verdere garanties dat de verhoging van de OZB maximaal een jaar zal zijn.

Wethouder Jaeger vond dat provincie en Rijk een 'maximale inspanning plegen' om tot een verantwoorde dekking te komen, ook omdat de Tweede Kamer besluit over een voorstel waarmee er aanvullend op de artikel 12-regeling extra financiële bescherming zou komen.

Standpunten partijen over plan waren niet veel meer veranderd

Na een lange schorsing werden er uiteindelijk twee amendementen ingediend. Het eerste amendement vroeg om een formele brief van de provincie waarin de diverse financiële punten worden vastgelegd. Hier konden alle partijen, met uitzondering van de PvdA, zich in vinden. Een tweede amendement waarin van Gedeputeerde Staten een schriftelijke bevestiging werd gevraagd dat de OZB-verhoging voor maximaal één jaar zal gelden, kreeg alleen de steun van VVD-raadsleden Duyts en Vlaanderen.

Tot slot werd er hoofdelijk gestemd over het voorstel van burgemeester en wethouders om het raadsbesluit van 6 februari te bevestigen. PvdA stemde tegen, samen met de heer Vlaanderen. De andere raadsleden stemden voor, waarbij de heer Duyts (VVD) wel liet weten dat dit 'niet met plezier' was. Aan het eind van de vergadering werd afscheid genomen van wethouder Jaeger die heeft aangegeven te willen vertrekken. Hij werd bedankt voor zijn inzet, door de ene fractie wat uitbundiger dan door de andere.