Brede school in Muiden? Ja graag, zegt gemeenteraad. Toekomst onderwijs wordt onderzocht.
Brede school in Muiden? Ja graag, zegt gemeenteraad. Toekomst onderwijs wordt onderzocht. Foto: Christian Pfeiffer

Muiden start onderzoek naar komst brede school

MUIDEN - De gemeente gaat onderzoeken of er in Muiden en Muiderberg behoefte is aan een brede school: een direct gevolg van het akkoord voor woningbouw op het KNSF-terrein.

door Christian Pfeiffer

Met de bouw van de nieuwe woonwijk Krijgsman op het terrein van de voormalige kruitfabriek verwacht het college van B&W de komende jaren een sterke groei van het aantal leerlingen in de gemeente. Daarom wordt de toekomst van het onderwijs in Muiden en Muiderberg onder de loep genomen.De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen. Specifiek is nu besloten om te onderzoeken of er in de gemeente plaats is voor een of twee brede scholen.

Brede scholen zijn de laatste jaren sterk in opmars. Het zijn basisscholen die meer huisvesten dan alleen onderwijs voor schoolgaande leerlingen. In de gebouwen is plek voor kinderopvang, welzijnsinstellingen, peuterspeelzalen, bibliotheken en voorzieningen voor sport.
Het aanbod is breed, vandaar de naam. In buurgemeente Weesp is vorig jaar ook zo'n school geopend (Brede School Kors Breijer). Ook elders in de regio openden de afgelopen jaren nieuwe brede scholen de deuren.De gemeente gaat de komende maanden onderzoeken of er in de toekomst behoefte is aan een brede school en waar een school kan worden gebouwd. Er wordt in het onderzoek apart gekeken naar Muiden en Muiderberg. Voor Muiden is er nog geen plek op het oog, in Muiderberg wordt gekeken naar De Rijver of de plek van de huidige scholen. Een nieuwe brede school kan dus in plaats van de huidige scholen of naast de scholen bestaan. De komst van een brede school is al langer een wens van de gemeenteraad.

Nu de onderzoeksopdracht is verleend, wordt het gesprek geopend met potiƫntele partners. Ook wordt er gekeken welke vorm van brede school het beste past in de gemeente. De eerste onderzoeksresultaten worden deze zomer al verwacht.

Donderdag stemde de gemeenteraad, zoals verwacht, in met het hoofdlijnenakkoord voor woningbouw op het KNSF-terrein, de nieuwbouwwijk De Krijgsman, vernoemd naar de voormalige kruitfabriek. Een historisch besluit waarmee een eind komt aan ruim 10 jaar strijd over het terrein.
Lees verder op pagina 5.