Peter Jansen proost alvast op een geslaagd feest, uiteraard met een frisje.
Peter Jansen proost alvast op een geslaagd feest, uiteraard met een frisje. Foto: Marieke van Veen

NIX18-feest bij Hart van Weesp voor
de jongeren die niets meer mogen

WEESP - Het was al niet veel, maar voor tieners valt er steeds minder te beleven. Helemaal sinds begin dit jaar de nieuwe alcoholwet inging. Dat je nu pas vanaf je 18e mag drinken is tot daaraan toe, maar horecaondernemers en evenementenorganisaties zetten jongeren nu buitenspel omdat ze geen tijd, zin en geld hebben om iedereen in de gaten te houden. Ter compensatie houden hotel Hart van Weesp en de gemeente een NIX18 feestweekend. Peter Jansen van het hotel geeft een toelichting.

door Marieke van Veen

Als tiener mag je bijna niks meer. Wat mag wél op het NIX18-feest?
"Je vrienden en vriendinnen ontmoeten, lekker lol maken, dansen, op een veilige manier proeven van het uitgaansleven. Drinken, roken en drugs zijn uit den boze."

Hoe zien jullie daarop toe?
"Zowel aan de deur als in de zaal letten we goed op. We schenken alleen maar fris, dus daar kan het niet fout gaan. Maar jongeren zullen misschien proberen drank mee naar binnen te smokkelen of thuis gaan indrinken. Daar zijn we dus extra alert op. Overtreedt iemand de regels, dan zetten we hem of haar er zonder pardon uit. Ik kan niets door de vingers zien, anders loop ik kans mijn vergunning kwijt te raken en dat risico wil ik niet lopen."

Jaren geleden organiseerde je in het hotel ook al alcoholvrije jongerenfeesten. Je was je tijd vooruit!
"Inderdaad, in samenwerking met Groove Productions. Het liep altijd goed en het was ook leuk, maar helaas merkte ik na verloop van tijd dat er in drugs gehandeld werd. De dealers stonden op een gegeven moment gewoon voor de deur. Toen was de lol eraf en ben ik ermee gestopt. De jongeren die geen kwaad in de zin hadden baalden behoorlijk. De meesten zijn nu te oud voor deze nieuwe NIX18-feesten, daarom is er een reünie in de maak. Die vindt zaterdag 29 maart plaats in het Hart van Weesp."

Wat gaat er met NIX18 precies gebeuren?
"Vrijdag 7 maart is voor jongeren van 12 tot en met 14 jaar, zaterdag 8 maart is voor jongeren van 15 tot en met 17 jaar. Op beide avonden hebben we in de feestzaal van het hotel een dj, Nick van den Pas uit Nederhorst den Berg - misschien beter bekend als DJ Pin Pas. Hij heeft hier ook gedraaid met Oud en Nieuw en deed dat prima. Zijn mix is vrij breed: van Top 40 en Dance tot Techno en Minimal. Beide avonden beginnen om 21.00 uur en zijn om 01.00 uur afgelopen."

'Overtreedt iemand de regels dan zetten we hem of haar eruit'

In samenwerking met de gemeente. Wat is de rol van de gemeente?
"Die is initiatiefnemer. De gemeente belde me met de vraag of ik ervoor voelde om een NIX18-feest te organiseren. Dat wilde ik wel. De gemeente regelt de promotie, organisatorisch ligt alles verder bij mij."

In de omgeving, zoals Bussum, plegen steeds meer jongeren fraude met een valse id-kaart zodat ze toch naar een kroeg of feest kunnen. Hoe is bij jou het deurbeleid geregeld?
"We hebben een professional aan de deur staan die je niet makkelijk om de tuin leidt. Ben je te oud of te jong? Dan kom je er gewoon niet in. Daarbij schenken we met NIX18 alleen maar alcoholvrije drankjes. Voor jongeren die eropuit zijn om dronken te worden heeft ons feest dus geen zin."

Tot slot: hoe kom ik als jongere aan een kaartje?
"Door even binnen te lopen bij hotel Hart van Weesp. De overige kaarten worden tijdens het feestweekend zelf aan de deur verkocht. Een kaartje kost € 2,50 per stuk."