De purperreiger is een bedreigde diersoort.
De purperreiger is een bedreigde diersoort. Foto's: Natuurmonumenten

Opbrengst kerstbomen naar vogels Naardermeer

NAARDEN - De Amsterdamse Ikea verkoopt de komende twee weken kerstbomen voor de natuur in het Naardermeer. Van elke verkochte boom gaat één euro naar Natuurmonumenten. Boswachter Hanne Tersmette is blij met de actie. "Zo kunnen wij de zeldzame purperreigers goede broedplekken blijven bieden."

De actie in Amsterdam is onderdeel van een landelijke actie van Ikea. Tot een paar dagen voor kerst krijgen klanten bij aankoop van een Nordmannspar van 20 euro een cadeaupas ter waarde van 19 euro. Ikea schenkt die ene overgebleven euro aan Natuurmonumenten, die het geld weer besteedt aan twaalf lokale natuurprojecten in het land. De opbrengst van de Amsterdamse kerstbomen gaat naar de purperreigers in het Naardermeer, een zeldzame vogelsoort die in ons land op de lijst van bedreigde vogelsoorten staat.

Want de purperreiger kan wel wat hulp gebruiken, legt Tersmette uit. Ze is boswachter bij Natuurmonumenten met als werkgebied het Naardermeer. "Bij ons in het Naardermeer leeft zomers een grote kolonie purperreigers, we hebben wel 76 nesten, dus zo'n 150 vogels. Ze overwinteren in Zuid-Afrika. Deze slimme reigers broeden in rietkragen midden op het meer, zodat de vossen er niet bij kunnen. Maar die rietkragen worden langzamerhand helemaal kaalgevreten door de grauwe ganzen, waar we er heel veel van hebben in ons natuurgebied. Zo hebben de purperreigers steeds minder broedgelegenheid."

Proef
Natuurmonumenten deed daarom een proef: stukken riet werden afgeschermd met netten om de ganzen eruit te houden. Tersmette: "Dat werkt. De reigers vliegen gewoon van bovenaf de rietkraag in. De ganzen zijn dommer, die zwemmen naar het eten toe en kunnen door het net niet meer bij het riet. Met de opbrengst van de actie willen we het nu graag uitrollen over een groter gebied. Vorig jaar haalde Ikea Amsterdam 4.000 euro voor ons op. Als dat dit jaar ook lukt, dan hebben de purperreigers komende zomer weer goede broedgelegenheid."

Vorig jaar leverde de actie 4.000 euro op voor het Naardermeer.