Vanaf 1 december is de AH Naarden iedere zondag open.
Vanaf 1 december is de AH Naarden iedere zondag open. Foto: Jessica de Jong

Proef: alle Naarder winkels op zondag open

NAARDEN - Naarders die op zondag boodschappen willen doen, hoeven daar vanaf 1 december niet meer voor naar de Hilversumse Meent. Vanaf maandag mogen alle winkels in Naarden bij wijze van proef op zondag van 12.00 tot 18.00 uur open zijn. Albert Heijn en Plus Bos doen mee.

door Lisa van Dorp

De gemeente houdt het komende half jaar een proef met de zondagopenstelling. Als het een succes blijkt, wordt het een gegeven dat je ook op zondag kunt shoppen. In Naarden zijn de winkels in de regel op zondag dicht, met uitzondering van de winkels in de Vesting die onder een toeristisch regime vallen en dus op zondag zaken mogen doen en de grote supermarkten die de laatste zondag van de maand open mogen.

Rondvraag
Een kleine rondvraag leert dat Plus Bos aan de Evert de Bruijnstraat en de grote Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg graag op zondagmiddag open gaan. Patrick Ariaans, assistent-bedrijfsleider bij AH: "Dit biedt duidelijkheid voor onze klanten. Nu staan er af en toe mensen op zondag voor een dichte deur."

Ariaans hoopt ook op meer omzet. "Nu trekken we op zondag veel 'mandjesklanten', mensen die alleen hun boodschappenmandje vullen met vergeten dingen. Die nog snel even twee biefstukjes halen. Als we straks altijd open zijn, hopen we dat vaste klanten ook op zondag hun reguliere boodschappen komen doen."

Middenstanders
Middenstanders daarentegen juichen minder hard. Jan Dijkstra van de gelijknamige slagerij aan de Mackaylaan doet vooralsnog niet mee. "We werken al zes dagen in de week van 's morgens 06.00 uur tot 's avonds 19.00 uur. Als kleine zelfstandige komt dat toch op jezelf neer. Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst toch meedoen." Bakkerij Kwakman van de Mackaylaan zit op dezelfde lijn.

De proef moet de komende maanden duidelijk maken of het werkt. "We willen zien wat het betekent voor ondernemers, Naarders en directomwonenden", legt wethouder Economische Zaken Miriam van Meerten-Kok uit.
De zondagopenstelling is een wens uit de koker van de VVD en D66 en is vastgelegd in het coalitie-akkoord. Volgens de wethouder willen Naarders boodschappen doen op zondag.

"Kijk naar de rijen op zondag bij Albert Heijn in de Hilversumse Meent. Steeds meer Naarders vragen zich af waarom de winkels in Naarden en Bussum dicht zijn op zondag."