Het team dat Young at (he)art ontwikkelde met STAD-manager Catharina van der Meer.
Het team dat Young at (he)art ontwikkelde met STAD-manager Catharina van der Meer. Foto: Paris Hidden

Jongeren krijgen hulp bij realiseren ideeën

BUSSUM - Sinds enkele maanden is op de Nieuwe Brink in Bussum STAD Bussum gevestigd, een projectondersteuningsbureau voor jongeren die hulp nodig hebben bij het realiseren van hun eigen projecten.

door Hugo Kruijt

Het verloop van huurders op de Nieuwe Brink is bekend, maar sinds enkele maanden wordt naar volle tevredenheid een van de winkelpanden gebruikt door een uiterst tevreden nieuwe huurder: STAD Bussum. STAD staat voor Stichting Talent And Dreams. Catharina van der Meer, manager van deze nieuwe vestiging: "Onze hoofdvestiging is een tijdje geleden benaderd door de gemeente Bussum met de vraag of wij hier een vestiging konden starten. Daar zijn we positief uitgekomen, de gemeente heeft ons geholpen met de behuizing en sindsdien zijn we hier gewoon aan het werk", vertelt ze. "STAD is opgericht door een aantal mensen die de overtuiging hebben dat er heel veel jongeren rondlopen met fantastische ideeën die ze graag willen realiseren. Ze hebben alleen wat hulp nodig bij de organisatie, bijvoorbeeld met de communicatie of de financiering. Die hulp bieden wij dus, van concept tot en met uitvoering." Dus jullie ontwikkelen niet zelf projectideeën? "Nee, absoluut niet", antwoordt Catharina. "We werken vraaggericht: wie een idee heeft, komt naar ons toe. We helpen iedereen die denkt een goed idee te hebben. Het is gewoon een kwestie van positief denken, gezamenlijk creatief zijn en de handen uit de mouwen steken." En weten ze jullie te vinden? "Absoluut", lacht Catharine. "We zitten hier pas een paar maanden, maar we zijn al met een aantal leuke projecten bezig. En het gaat eigenlijk vanaf het begin vanzelf."

Kunst
Iedereen kan dus met een mooi idee binnenlopen bij STAD. Dat deden ook Bussumers Michael (visual artist) en Paris (fotograaf), beiden begin 20 jaar. Michael: "Ik weet zeker dat er veel jongeren zijn die geïnteresseerd zijn in kunst. Alleen, ze hebben geen zin om naar een museum te gaan. Ze zijn vooral gericht op nieuwe vormen van kunst gericht op jongeren. Ik maak zelf kunst en het leek me een te gek idee om met een paar collega's een kunstmanifestatie te organiseren waar ze dat kunnen vinden."
Michael en Paris betrokken er Patrick (3D-visual artist) en Dion (live-actionpainter) bij en met zijn vieren hebben zij contact opgenomen met STAD. De uitkomst is de kunstmanifestatie 'Young at (he)art', die komende vrijdag en zaterdag plaatsvindt tussen 11.00 en 20.00 uur in het pand van adviesbureau Nieuw in de Kapelstraat 21 in Bussum.